16:51 / 16.04.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Obuljen Koržinek: Završetak obnove Arheološkog muzeja Istre do kraja godine

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Obnova zgrade Arheološkog muzeja Istre i Malog rimskog kazališta bit će dovršena potkraj godine, a cijeli kompleks 2023. godine, najavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u Puli prilikom posjeta muzeju.

Ustvrdivši kako se radi o najvećoj investiciji u kulturi u posljednjih nekoliko godina vrijednoj oko 110 milijuna kuna, ministrica Nina Obuljen Koržinek novinarima je izjavila kako  prva, ujedno i najskuplja faza, teče po planu. Sredstva za ovu fazu radova osigurana su javnim sredstvima, odnosno sredstvima Ministarstva kulture i medija i samog Muzeja.


- Čekaju nas još dvije faze. Jedna je obnova Malog rimskog kazališta, čija investicija iznosi oko 15 milijuna kuna, a financira se sredstvima EU, a druga je dovršetak stalnog postava. Očekujemo da će Malo rimsko kazalište biti gotovo do kraja ove godine, a stalni postav planiramo za 2023. godinu. Međutim, nakon što muzej za mjesec dana dobije uporabnu dozvolu, već će se dio izložbi moći realizirati ususret stalnom postavu, istaknula je ministrica. 


Predsjednik Vlade Andrej Plenković ustvrdio je da je riječ o velikoj investiciji i vrijednom projektu koji će obogatiti turističku i povijesnu baštinu te ponudu Pule i Istre.


- Cijeli kompleks trebao bi postati vrhunskom kulturnom atrakcijom, poručio je premijer Plenković. 


Kako je istaknuto, obnova zgrade muzeja koji čuva izloške s područja Istre i Primorja iz prapovijesnog, antičkog, ali i srednjovjekovnog razdoblja primiče se kraju. Već je postavljena i staklena fasada sa stražnje strane a obnovljeno Malo rimsko kazalište moći će primiti oko 2000 ljudi, baš kao za staroga Rima. Sve će biti obogaćeno novim nalazištima, poput pronađene stare rimske ceste i ostataka kasnoantičkih vila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!