Oliver Frljić: Želim izraziti svoj odnos prema svijetu - ako je to nekome kontroverzno, to je njegov problem

10.01.2022.

10:10

Autor: ViK/HRT

Oliver Frljić

Oliver Frljić

Foto: ViK / HRT

U Zagrebačkom kazalištu mladih krajem veljače premijerno izlaze "Braća Karamazovi", projekt Olivera Frljića koji nakon četiri godine ponovno režira u Hrvatskoj. Njegova kazališna poetika izazivala je burne reakcije diljem Europe – od Austrije, Poljske, Češke do Hrvatske, a mediji su ga istodobno hvalili i osporavali. Oliver Frljić za mnoge je kontroverzan no istodobno, za dio kritike, izniman redatelj.

- Jedino želim izraziti nekakav svoj odnos prema svijetu i društvu u kojem se nalazim, a ako je to nekome kontroverzno – mislim da je to problem tog nekoga, kaže Frljić koji posljednjih nekoliko godina živi i radi u Njemačkoj. U pandemijskim je uvjetima režirao Kleistovu dramu 'Die Hermannsschlacht', a režira i u Hamburgu, Stuttgartu, Stockholmu i Beču.

- Ne vjerujem sam sebi da ovo govorim, ali jako mi je falio jezik – nema procesa prevođenja u glavi koji je inače stalno prisutan, konstantno prevodim s njemačkog ili engleskog, kaže za HRT.

Iako je u ZKM-u posljednji put režirao prije devet godina, i to Hamleta, dobro poznaje repertoarnu politiku tog kazališta - ZKM unatrag dvije godine surađuje na projektu „Europski ansambl“, kojem je Frljić bio umjetnički voditelj. Frljić je Braću Karamazove podijelio na dvije predstave – prva se bavi Karamazovima, a druga obitelji kapetana Snegirova.

- Mene zapravo zanima kako te dvije predstave mogu strukturalno zrcaliti jedna drugu, gdje se dotiču u narativu, a gdje se razilaze. Dakle, one narativne rupe koje ćemo uvjetno rečeno imati u prvoj večeri, ispunjavaju se u drugoj, objašnjava Frljić.

Dvije premijere u ZKM-u održati će se 26. i 27. veljače.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!