Otvoren 26. međunarodni festival čipke Lepoglava 2022.

09.09.2022.

21:44

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marko Jurinec / Pixsell

U Lepoglavi je u petak svečano otvoren 26. međunarodni festival čipke Lepoglava 2022. koji će se održavati do 11. rujna pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, a ovogodišnja zemlja partner je Slovačka.

Uz brojne hrvatske čipkarske udruge i škole, na Festivalu sudjeluju i one iz Mađarske, Slovenije, Belgije, Poljske, Bosne i Hercegovine, Malte, Italije i Slovačke, a ovogodišnja tema je 'Čipka i umjetnost'.

Prvi je dan tradicionalno počeo Danom europske baštine, uz različite radionice i predavanja, a u večernjim je satima uslijedilo svečano otvorenje, podizanje festivalske zastave te vatromet.

Festival je otvorio Zdravko Zima, posebni savjetnik predsjednika Milanovića za kulturu.

- Danas otvaramo festival čipke u Lepoglavi, sutra ćemo svjedočiti Krapinskim popevkama, a onda su na redu Varaždinske barokne večeri koje se održavaju više od pola stoljeća. Važno je da ti festivali ne liče kao jaje jajetu, nego da svaki od njih ima poseban profil i svoje posebne kvalitete, rekao je Zima.

Istaknuo je da živimo u digitalnom vremenu koje s čipkom nema mnogo zajedničkog.

- Upravo zbog toga čipku treba čuvati i njegovati kao što čuvamo baštinu naših predaka, kazao je Zima.

U ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića otvorenju je nazočio varaždinski župan Anđelko Stričak koji je naglasio kako zbog modernog načina života ponekad zaboravimo na prave vrijednosti, običaje i tradiciju.

- Među tim je vrijednostima i naša lepoglavska čipka koja je uvrštena na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta vrijedno naslijeđe lepoglavskih pavlina koja svojom ljepotom oduševljava svijet, rekao je Stričak.

Dodao je da se ne smije zaboraviti da su veliku ulogu u očuvanju ove tradicije odigrale lepoglavske žene te ustvrdio kako je 'zadovoljan bogatstvom zemalja koje se predstavljaju na Festivalu'.

Uz izaslanike brojnih ministarstava i saborske zastupnike, otvorenju su nazočili izaslanica veleposlanika Mađarske u RH Anna Mladenovics i izaslanik Veleposlanstva Slovačke Republike u RH konzul Zdenko Galbavy.

- Za ovogodišnji Festival pripremili smo iz Slovačke ukupno deset predstavnika čipkara iz raznih krajeva Slovačke. Svoj doprinos Slovačka Republika dala je i izložbom Zidne kuharice likovni izričaj naših baka iz Slovačkog kulturnog centra u Našicama, kazao je Galbavy.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić istaknuo je da je Lepoglava ovih dana ponovno svjetski centar čipke i čipkarstva.

- Uz lepoglavsku čipku izložene su čipke svih čipkarskih središta Hrvatske i ovaj festival je mjesto susreta čipkarica iz mnogih europskih zemalja, rekao je Škvarić, uz posebnu zahvalu zemlji partneru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!