U Dubrovniku za javnost otvorena Kneževa kapelica

23.01.2023.

07:54

Autor: Sandra Lacković/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Otvorena Kneževa kapelica u Dubrovniku

Otvorena Kneževa kapelica u Dubrovniku

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon više od četrdeset godina u Dubrovniku je za javnost ponovno otvorena Kneževa kapelica. Od 15. stoljeća ondje se svakodnevno služila misa za kneza kojemu je bilo zabranjeno napuštati Knežev dvor iz privatnih razloga. Kapelica je dva puta uništena u potresu, a sada je ponovno zabljesnula zahvaljujući Hrvatskom restauratorskom zavodu.

Knežev dvor - nekad sjedište vlasti Dubrovačke Republike. Dok je knez obnašao jednomjesečni mandat smio ga je napustiti samo zbog državničkih ili protokolarnih razloga, ali ne i privatnih.

Država čije je temeljno načelo "Zaboravite privatno i brinite se za javno" ništa nije prepuštala slučaju. Pa je odlukom Malog vijeća 1459. sagrađena kapelica.

- Upravo iz razloga da služi knezu i njegovoj obitelji. U kapelici se svakodnevno služila sveta misa pa i tijekom razornog potresa 1667 tadašnji knez Šimun Getaldić je poginuo, naglasio je voditelj Kulturno-povijesnog muzeja Dino Lokas

Barokna kapelica obnovljena je 1691., ali je ponovno stradala u potresu 1979. Ovih je dana otvorena za posjetitelje - nakon što su djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda restaurirali zidne oslike.

- Klasicistički zidni oslici prikazivali su slike iz Marijina života i vidljivi tek u fragmentima, dodao je Lokas.

Ovo je samo dio bogate povijesti Dubrovačkih muzeja - koju posjetitelji mogu otkriti u ambijentalnoj ili virtualnoj šetnji.

- U atriju Kneževa dvora na pet punktova skeniranjem QR koda može s vidjeti virtualna stvarnost, pet malih pričica o svakodnevnom životu Kneževa dvora, istaknula je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl.

Inače Dubrovački muzeji otvoreni su za javnost prije točno 150 godina. Obilježit će to brojnim programima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!