"Pahuljasta" predstava prema meteoslikovnici Zorana Vakule

07.12.2022.

14:06

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Najavljena premijera "Pahuljaste", predstave prema meteoslikovnici Zorana Vakule

Najavljena premijera "Pahuljaste", predstave prema meteoslikovnici Zorana Vakule

Foto: HTV / HRT

 Nakon Sunčice iz "Sunčaste," od ove srijede i Snješko iz "Pahuljaste" počinje živjeti ne samo u meteoslikovnici, nego i na kazališnim daskama. U zagrebačkom kazalištu Knap, večeras u 18 sati bit će premijerno izvedena predstava za djecu "Pahuljasta" nastala prema istoimenoj meteoslikovnici poznatog meteorologa Zorana Vakule, u izvedbi Malog teatra. "Pahuljasta" je inače četvrta meteoslikovnica ovog svestranog meteorologa.  Više o predstavi i njenom nastajanju uz autora meteoslikovnice govorili su glumac i redatelj Igor Baksa te glumice Mirna Ostrošić i Tena Pataky.

U Vakulinim „Vremenastim pričama“ cilj je ne samo ispričati zanimljive priče nego i educirati, približiti neke često spominjane meteorološke termine djeci, osobito onoj starije vrtićke skupine i nižih razreda osnovne škole, kako bi bolje razumjeli i imali koristi od meteoroloških informacija.


Vjetropirasta, Oblačasta, Sunčasta i Pahuljasta četiri su meteoslikovnice u kojima Zoran Vakula na zabavan i djeci pristupačan način uz pomoć poznatog karikaturista Nika Titanika tumači kako nastaju i kakvi sve mogu biti vjetar, oblaci, kiša i u ovoj posljednjoj slikovnici - snijeg.


Tema "Pahuljaste" je snijeg - što je snijeg, kako nastaje, kojih sve vrsta snijega imamo, koje su pozitivne i negativne posljedice postojanja snijega, učestalost snijega na Božić u hrvatskim nizinama i planinama, najveće visine snježnog pokrivača u Hrvatskoj, čak i zanimljivost o pahulji najvećeg izmjerenog promjera.  


Igra je prenesena i na pozornicu, a "Pahuljasta" nije prva koja je dobila svoju kazališnu verziju. Mali teatar već je uprizorio i uspješno odigrao predstavu prema meteoslikovnici "Sunčasta".


- Suradnju su započeli Mirna i Igor, na "Sunčastoj", a ja sam se kasnije uključila kao alternacija, i s obzirom da sam bila super, uzeli su me i na drugi projekt, kazala je glumica Tena Pataky


Tako dvije glumice od početka zajedno pripremaju predstavu "Pahuljasta". Nakon tri tjedna, kako kažu zabavnog rada, večeras izlaze pred publiku na prvoj premijeri, a druga s drugom glumicom bit će 15. prosinca, također na sceni teatra Knap.


- Stvarno je zabavno, netko bi rekao, joj, imat' alternacije, to je grozno. Ali ne, nama je to baš lijepo, jer se uvijek gledamo izvana i međusobno si pomažemo, vidimo što bolje funkcionira dok radimo, rekla je Mirna Ostrošić.       Predstavu prema slikovnici lijepo je raditi, kaže redatelj i glumac Igor Baksa.


- Imamo priču koja je lijepa, vrlo jezgrovito definirana. Dugo već u Malom teatru postoji projekt "Tata Slikovnica" koji se bavi baš slikovnicama, ali ono što Vakulinu slikovnicu izdvaja od ostalih je to što nema poznatu narativnu fabulu, nego niz scena, opažaja o okolišu. To se poklapa s konceptom "Tata Slikovnica" koji dramaturgiju organizira oko dječje igre, objasnio je redatelj koji je s Vakulom radio i na "Sunčastoj".


Vakula ističe da ga takav pristup veseli i uživao je na probama. 


- Ja sam napisao nešto što je dramaturg dodatno osuvremenio, oplodio i obogatio. Pitanje je bi li samo prema mojoj slikovnici bilo predstave, da nije bilo tog nadopunjavanja. Bio sam i na prvim čitačim probama i fasciniralo me kako su se njih dvije nadopunjavale i davale jedna drugoj ideje. Ekipa je izvrsna i nadam se da će tako i ostati, rekao je Zoran Vakula o nastanku predstave. Kroz svaku slikovnicu djeca nešto nauče, pa tako u "Pahuljastoj" djeca nauče kako nastaje snijeg, a kako djeca reagiraju kada o vremenskim pojavama uče iz predstave, više znaju glumci koji su već radili "Sunčastu". 


- Djeca jako dobro reagiraju, ako im je jako zabavno, uključe se, plešu, pjevaju i imaju svašta za reći čim otvorimo komunikaciju s njima, i stvarno je lijepo, rekla je Mirna Ostrošić.

- Poanta priče je nadopunjavanje. Važno je reći, ovo nije samo božićna predstava, nego zimska. Ovo je predstava koja  je kreirana u kazalištu Knap, unutar Knapovog Božića - Božića u Republici Peščenici, ali dobro su došli i drugi kvartovi. Predstava nastavlja svoju priču u zimskom okruženju. Vjerujem da će u siječnju i veljači igrati i drugdje. Trenutačno je rasprodano nekih 17 predstava po središnjiem i dijelu istočne Hrvatske. Nadam se da će tijekom nastavka zime biti i po drugim krajevima Lijepe naše. Cilj je edukacija kroz igru, poručuje Vakula uz stihove:  


Evo nam Pahuljaste i Snješka - djeci s njima zima neće biti teška

Ne, nije zafrkancija ni greška,

pa ni neka vrtoglava vrteška,

al' bi mogla bit' odluka strateška

zbog koje se nekima čelo mreška...

Nakon Sunčice - evo nam i Snješka,

bez lažnog ili kiselog smiješka!

Djeci s njim zima neće biti teška!

Pahuljasta - nije mala bilješka,

ali ni literatura preteška!

Vremenaste priče - Pahuljasta,

mlađoj djeci kojekakvog rasta!

Tata Slikovnica, Pahuljasta i Snješko - zamisliti dječju zabavu nije teško!

razgovor o predstavi "Pahuljasta" Malog teatra na HR2

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!