Nastavak suradnje Nika Titanika i Zorana Vakule

10.12.2021.

11:45

Autor: "Kod nas doma"

Nik Titanik i Zoran Vakula "Kod nas doma"

Nik Titanik i Zoran Vakula "Kod nas doma"

Foto: Kod nas doma / HRT

Nakon „Vjetropiraste“, od mnogih tražene prve meteoslikovnice u seriji „Vremenaste priče“ - koja je premijerno predstavljanje imala u HRT-ovim "Vijestima iz kulture"  - i u kojoj simpatični dječak Val podučava o vjetru - Zoran Vakula i Nik Titanik nastavljaju suradnju „Oblačastom“ – u kojoj djevojčica Vedrana govori o oblacima. O svom zajedničkom projektu, kao i o mnogobrojnim drugim aktivnostima, razgovarali su u četvrtak poslijepodne s Ivom Šulentić u emisiji "Kod nas doma".

Galerija
Iva Šulentić s meteoslikovnicama, Foto: Kod nas doma/HRT
Nik Titanik i Zoran Vakula "Kod nas doma", Foto: Kod nas doma/HRTNikola Plečko - Nik Titanik, Foto: Kod nas doma/HRTZoran Vakula, Foto: Kod nas doma/HRTNik Titanik i Zoran Vakula "Kod nas doma", Foto: Kod nas doma/HRT

Naravno, i "Oblačastu" je napisao HRT-ov meteorolog i urednik Zoran Vakulaa nacrtao karikaturist Nikola Plečko, mnogima poznatiji kao Nik Titanik. I dalje ponajprije za stariju vrtićku skupinu i niže razrede osnovne škole, ali kao i kod „Vjetropiraste“ – jamačno će poneku do sada neznanu zanimljivost u „Oblačastoj“ naći i mlađi i stariji.

Vedrana pomaže pronalaženju pitanja kao što su: „Što su oblaci? Kako i gdje nastaju? Koliko ih ima i kakvih oblika? Koji su najniži oblaci, a koji najviši? Što i kako proizvode? Može li ih se dodirivati? Kada ih i kako fotografirati?“ i još mnoga druga.

Osim mnogošto naučiti, cilj „Vremenastih priča“ je i potaknuti skoro pa najmlađe na razumijevanje prirode i njezinih zakonitosti, te ih zainteresirati za meteorologiju i pojasniti neke osnovne meteorološke pojmove kako bi im bilo lakše razumijevati svakodnevne meteorološke informacije, kojih je u ovo vrijeme klimatskih promjena i globalnog zatopljenja napretek.

I dok se nakon „Vjetropiraste“ nije pouzdano znalo hoće li vjetrovi „dopuhati“ do pojašnjenja oblaka, sada se već može tvrditi kako je u pripremi nova „Vremenasta priča“ - o suncu, ali se još pouzdano ne zna hoće li biti „Sunčana“, „Sunčasta“ ili možda „Zrakasta“.

No, neprijeporno je da u „Oblačastoj“, osim Vedranine priče o oblacima, postoji još i bojanka, premetaljke, rebusi i križaljka – ili bolje reći – ispunjaljka. Naravno, puna oblaka.

Izdavač slikovnice je Nik Titanik Studio d.o.o., prvi i jedini hrvatski studio specijaliziran za izradu karikatura, ilustracija, stripova i slikovnica - preko čije se internetske stranice slikovnice mogu naručiti, a "Vjetropiraste" i "Oblačaste" ima i u mnogim knjižarama.

Osim nastavka "Vremenastih priča" - Nik Titanik je u emisiji "Kod nas doma" najavio i nastavak stripa "1573." o seljačkoj buni, a Zoran Vakula govorio je o nastavku projekta meteokarikatura i meteostripa te o 1. zbirci meteorima - "Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze".

Kako izgleda "Oblačasta" može se vidjeti u prilogu objavljenom u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", a o suradnji Nika Titanika i Zorana Vakule, kao i o još nekim zanimljivostima, može se saznati i u emisijama Hrvatskog radija - u "Homo sapiens"-u Drugog programa te u "Sunčanoj strani" Radio Sljemena:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!