Skraćen radni tjedan - iskustvo iz prve ruke

11:47 / 07.04.2022.

Autor: Kod nas doma/HTV

Skraćeni radni tjedan - ima prednosti, ali nije za svakoga?

Skraćeni radni tjedan - ima prednosti, ali nije za svakoga?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kada bi nam netko rekao da od sada možemo raditi četiri, umjesto uobičajenih pet dana u tjednu, vjerojatno bismo bili oduševljeni. No, je li ovaj relativno novi koncept rada zaista tako dobar i je li uopće za svakoga?

Voditelj ljudskih resursa Mario Grilc kaže kako je njegova tvrtka odavno uvela ovakav način rada, i to na regionalnoj razini – ideja se pokazala vrlo uspješnom.

- Tri mjeseca smo imali pilot-projekt u kompaniji koja broji oko 250 ljudi. To smo uveli u nadi da ćemo privući najbolje među mladima. Bilo nam je zanimljivo kako da uvedemo jedan balans života i omogućimo mladim ljudima da svoje vrijeme koriste na drugačiji način - kaže za emisiju Kod nas doma.

Analizirajući zadovoljstvo, motivaciju, produktivnost, i generalnu dobrobit zaposlenika, rezultati su se pokazali pozitivnima.

- Prvi rezultati su jako dobri. Ljudi su poprilično dodatno motivirani. Veliki izazov je definitivno rad s klijentima i ljudima koji rade s drugim organizacijama koje rade petkom kad mi ne radimo. Onda smo za određene odjele uveli 'fluktuirajući dan', da mogu birati neki drugi dan u tjednu, i da si neki timovi raspodijele vrijeme – dio tima ostane doma u srijedu, drugi dio tima radi. Moram reći da svi naši klijenti iz drugih kompanija jako pozitivno reagiraju na ideju, priča Grilc.

Ipak, dodaje kako im veliki izazov predstavlja efektivnost.

- Naši rezultati i ciljevi se neće smanjivati iz godine u godinu, to svi znamo. To je 'rollercoaster' koji će u sjedalu zadržati one koji mogu jako dobro organizirati svoja četiri dana - kaže.

Iako se sav tjedni posao mora 'ugurati' u samo četiri dana, Grilc ističe kako je takav način rada ipak manje stresan.

- Timovi su produktivniji. Još smo u fazi eksperimenta, ali nećemo od njega odustati. Sigurno ćemo naći niz novih načina da se prilagodimo novom sustavu. Mi zapravo gledamo kuda ide svijet i mladi, i što mlade danas motivira, kako bismo privukli najbolje među njima. To je sigurno i ravnoteža između privatnog i poslovnog života, napominje.

Četverodnevni radni tjedan, kaže, još uvijek se ne može primijeniti na sve.

- Mi sebe izazivamo da nađemo niz alata i pristupa koji će ići ka tome, zaključuje Grilc.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!