Ante (37) u Irskoj je radio kao pizza majstor i izbacivač, ali Lika je pobijedila

19.01.2022.

21:20

Autor: Kod nas doma/HTV

Senjanin Ante Svoren (37), usprkos uspješnoj karijeri u Irskoj, odlučio se sa svojom obitelji vratiti u Hrvatsku.

Senjanin Ante Svoren (37), usprkos uspješnoj karijeri u Irskoj, odlučio se sa svojom obitelji vratiti u Hrvatsku.

Foto: Kod nas doma / HRT

Senjanin Ante Svoren (37), usprkos uspješnoj karijeri u Irskoj, odlučio se sa svojom obitelji vratiti u Hrvatsku. I to u idilični Sinac, rodno mjesto svoje supruge Antonije. Ona je učiteljica u jednoj osnovnoj školi na obližnjim Plitvicama, a on pizza majstor.


Prije pet godina sa svojim su tada jednogodišnjim sinom Patrikom odlučili spakirati kufere i uputiti se u Irsku. 

- Nije nama tu loše bilo, ona je radila u školi. Radi i danas. Ja sam radio kao pizza majstor. Dobre su to plaće, ali vuklo nas je da vidimo nešto malo drugačije. Malo druge kulture, drugi načini rada, da malo bolje svladamo jezik, proširimo vidike - ispričao je Ante za emisiju "Kod nas doma".

Tako je i bilo. Odmah po dolasku u Dublin Antonija se zaposlila kao odgajateljica u vrtiću, a Ante kao pizza majstor u jednoj pizzeriji.

- Jako lagano se nađe posao, tko hoće raditi. Ja sam svoj prvi posao našao u roku od dva dana. Nismo imali ni sve papire riješene - prepričava Ante. Ušao je, kaže, u prvu pizzeriju na razgovor, odmah odradio probni rok - i sutradan je to već bilo njegovo radno mjesto.

Bio je kreativan i radišan, pa se brzo za njega pročulo. Nakon nekoliko mjeseci u Dublinu, mala se obitelj preselila u grad Galway na drugom kraju Irske. Ondje je vodio vrlo uspješnu pizzeriju. 

- Kod mene u pizzeriji radilo je 6-7 Hrvata. Kada bi bila večera, malo više posla, mi malo glasnije pričamo, nije to svađa, ludnica bude, odjednom ti sjedne 50, 100 ljudi, moraš izbaciti sva ta jela. Gazda je mislio da ćemo se mi noževima poklati jer njima je to nepojmljivo, da mi možemo tako agresivno pričati, a ustvari to je nama normalno! - prisjeća se uz osmijeh.

Život u Irskoj je, kaže, dobar. Hrana i režije su prilično povoljne. No stanovi su skupi i teško ih je naći. Prvi je stan, priča, tražio šest mjeseci. No plaća je sigurna, redovita.

- Pogotovo ako dvoje ljudi radi, jedna cijela plaća može ići sa strane - dodaje.

Ante je radio dva posla - kao voditelj pizzerije i kao izbacivač u jednom klubu, pa se sa strane moglo staviti i više. Uštedjeli su fini novac i nakon četiri godine irske avanture, odlučili su se vratiti u Hrvatsku. Vratili su se, kaže Ante, najviše zbog sina, a i nisu se vidjeli u Irskoj do kraja života.

Kako danas žive, Ante je ispričao za emisiju Kod nas doma:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!