Veljko je vodeći kolekcionar bečkog porculana u svijetu

10:40 / 07.04.2022.

Autor: Kod nas doma/HTV

Veljko Marton strastveni je kolekcionar koji je stvorio prestižnu svjetsku zbirku umjetnina.

Veljko Marton strastveni je kolekcionar koji je stvorio prestižnu svjetsku zbirku umjetnina.

Foto: Kod nas doma / HRT

Veljko Marton uspješan je poduzetnik, vlasnik lanca parfumerija, nekadašnji tenisač i strastveni kolekcionar koji je stvorio prestižnu svjetsku zbirku umjetnina.

Svoj prvi komad namještaja kupio je preko oglasa u jednim dnevnim novinama, a hobi se pretvorio u zavidnu zbirku od ogromne povijesne i kulturne važnosti. Osim porculana i namještaja, njegovu kolekciju sačinjavaju i staklo, srebro, i slike.

Marton je vodeći kolekcionar bečkog porculana u svijetu, a kolekcija je globalno poznata zahvaljujući izložbama u eminentnim europskim muzejima.

Nekad je porculan bio pravi luksuz koji su u to vrijeme imali kraljevi. Za vrijednost jednog servisa mogli ste kupiti dvorac u Parizu!

Nažalost, zagrebački potres napravio je ogromnu štetu ovoj zbirci i skupa restauracija tek slijedi.

Kolekcija je ovo koja vrijedi ogroman novac, a da bi postao tako uspješan kolekcionar, Veljko Marton ističe želju za napredovanjem, zainteresiranost, znatiželju, stalnu edukaciju, dugogodišnji kontinuitet. I iako je nedavno ušao u 73. godinu, njegov izgled to ne odaje. A i ništa od nabrojanih osobina nije ga napustilo. Naprotiv.

- Ako si ja mogu zamisliti da ću u nekakvim devedesetim godinama, naravno ne znamo, ali zašto se ne bi nadali, biti još uvijek u điru, onda ne možete izgledati kao nekakav baš starac, starac, koga su pustili privremeno iz staračkog doma da još malo 'promingla', nego morate i dalje zadržati nekakvu svježinu, morate i dalje zadržati nekakav izgled. Ja imam tisuće želja. Za mene nema problema - kaže za emisiju Kod nas doma.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!