Veterinar upozorava: "Dolazi do nedozvoljenih križanja životinja, skraćenih njuški i kratkih nogica"

14:33 / 23.02.2022.

Autor: Kod nas doma/HTV

 Veterinar Zoran Studak gostovao je u emisiji Kod nas doma

Veterinar Zoran Studak gostovao je u emisiji Kod nas doma

Foto: Kod nas doma / HRT

Odnos domaćih životinja i čovjeka u posljednje vrijeme poprilično se promijenio u odnosu na prije 30 godina – kaže veterinar Zoran Studak za emisiju Kod nas doma, ističući kako se u seoskim domaćinstvima smanjuje broj velikih životinja, a povećava u uzgojnim sustavima te je sve manja potreba za terenskom praksom veterinara.

- Nekada to je bilo blago životinja, a današnji kolege to više ne mogu čuti na terenu jer tog blaga danas ima sve manje i manje. Sjećam se bakine rečenice da treba napojiti blago, to je stvarno bilo blago. Danas smo otišli u nekakve velike anglomeracije, ti vlasnici svakako brinu o tim životinjama, ali stvar je u tome da ne može posvetiti toliku pažnju pojedinačno kao što je to bilo nekad, kaže.

Kućni ljubimci nalaze se u gotovo svakom domu, no u današnje vrijeme javljaju se specifične želje i zahtjevi kojima tržište udovoljava, te dolazi do raznih nedozvoljenih križanja životinja, skraćenih njuški i kratkih nogica.

Studak kaže kako veterinari imaju velikih problema u ambulantama za male životinje, gdje se svakodnevno susreću s brahiocefaličnim psima spljoštenih njuški koji imaju respiratornih problema.

- Kolege s veterinarskog fakulteta su potpisali peticiju da se takav uzgoj stavi pod točno određene uvjete, da taj pas dobije domovnicu i da se zna tko su mu mama i tata. Mislim da je Nizozemska otišla toliko daleko da su čak zabranili uzgoj tih brahiocefaličnih pasa, ističe i dodaje kako veterinari češće imaju problema s vlasnicima kućnih ljubimaca nego samim životinjama jer misle da rade stvari koje su dobre za životinju, dok je realna slika potpuno suprotna.

- Moram reći da ljudi brinu o dobrobiti životinja, tu je naša veterinarska medicina otišla dosta daleko. Velika je razlika između male i velike prakse – kod velike praske sad imamo velike štale za goveda koja se mogu kretati i ići vani, nisu više na vezu. Onda recimo koke nesilice, polako ostavljamo taj kavezni sistem i idemo na držanje tih koka u slobodnom uzgoju, a kod pasa i mačaka smo otišli jako daleko, ističe Studak.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!