Unikatni orašari iz radionice mlade Samoborke

25.12.2021.

07:00

Autor: Kod nas doma/HRT

Nikolina Majstorović

Nikolina Majstorović

Foto: Kod nas doma / HRT

Priča o orašaru jedna je od najpoznatijih na svijetu, a unazad nekoliko godina orašari su postali vrlo popularni i u Hrvatskoj. Neodoljive orašare izrađuje mlada Nikolina Majstorović iz Samobora, koja je preuzela očevu radionicu drvenih ukrasa dr. Drvko. Svi Drvko drveni vojnici proizvedeni su ručno od drva te su jednistveni dizajn. 

- Tata je 2017. otišao u mirovinu i želio je otvoriti nešto svoje. To je i napravio i dobio je od kupca, mamine kolegice s posla, narudžbu da želi orašara. On je napravio tog prvog orašara i otud je sve krenulo. Od 2017. do danas su neizostavni dio našeg, sada mojeg, asortimana. Konstatno ih usavršavam, razvijam nove oblike, rekla je Nikolina Majstorović gostujući u emisiji "Kod nas doma".

Sve što zamisli, Nikolina prvo stavi na papir kako bi vidjela je li to izvedivo.

- Nakon toga u računalnom program sve nacrtam, izmjerim, i pošaljem na stroj koji napravi drveni dio. Nakon toga ide brušenje, bojanje, ukrašavanje, lakiranje, sastavljanje, a onda oglašavanje i prodaja, kazala je Nikolina.

Orašare radi u serijama od 10 do 20 komada. Nikada ne izrađuje jednog po jednog čovječuljka, a objasnila je i zašto:

- Kada radim orašare, nikad ne radim samo jednog. Većina toga što radim je ručna izrada, a ručni rad zahtijeva puno vremena. Vrijeme koje potrošite trebate naplatiti. Uvijek pokušavam da je to što kraći rok izrade, radim 10 do 20 komada u seriji da ih napravim u pet dana, onda uspijem sniziti cijenu, pojasnila je.

Orašari su, priznaje Nikolina, podložni trendovima.

- Iz godine u godinu radim nove modele i uvijek pokušavam da nijedan nije kao prošlogodišnji, ali pokušavam zadržati tradicionalne boje - crvenu, zelenu, bijelu i plavu. Prošle godine je bila najpopularnija krem ljubičasta. Ove godine su najpopularniji klasični modeli, crveni i bijeli, otkrila je Nikolina.

Orašari su izrađeni od lipe. Mekana je i jednostavna za obradu. Također, svijetla je pa se može lako bojati. Uz sve to, cjenovno je prihvatljiva.

- Ostale stvari radim sa šperpločom, kaže Nikolina.

Uz orašare, Nikolina ima u ponudi i ukrase za bor. Također, radi i personalizirane proizvode po želji naručitelja.

- Kupac mi pošalje nacrt ili sliku onog što želi, uđemo u razgovore i to napravimo, kaže.

Nikolina za dalje planira nastaviti u istom tonu jer je to, kako je rekla, ono što je oduvijek željela.

- Imati nešto svoje i pokazati što mogu, kaže Nikolina.

Nikolinine orašare možete naručiti putem maila i društvenih mreža - Instagrama i Facebooka, ali i telefonskim putem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!