Senka Bulić: Glumci ne mogu ići u mirovinu, kako će uopće preživljavati?

09.02.2022.

11:46

Autor: Kod nas doma/HRT

Senka Bulić, nova intendantica vararaždinskog HNK

Senka Bulić, nova intendantica vararaždinskog HNK

Foto: Kod nas doma / HRT

Senka Bulić, nova intendantica varaždinskog HNK koja na dužnost stupa 1. ožujka kazala je u HTV-ovoj emisiji "Kod nas doma" da je često koketirala i s nezavisnom scenom koja ima mnogo problema, ali i ljepotu da može raditi s kime se hoće i repertoar koji hoće. Kaže da je ekonomski to otežana pozicija, ali umjetnički jako lijepa. 

Jesu li nacionalne kazališne kuće povlaštene?

- Mislim da one imaju puno bolji status jer imaju svoje ansamble, prostore, svu tehniku, ali mislim da je uvijek najbitniji umjetnički ansambl. U institucionalnim ansamblima nam se čini da su to uvijek "okoštali" mehanizmi. Mislim da su ljudi koji upravljaju tim institucijama jako važni zbog brige za umjetnike unutar institucija, kazala je Bulić. 

Smatra da je glavni problem velikih institucija izbor tekstova i briga za umjetnike.

Što Bulić želi ostaviti iza sebe u HNK Varaždinu?

- Pa nekakvu veliku bistu... Šalim se, naravno! Želim ostaviti ljepotu, veliki kreativni ansambl koji će biti pun radosti, grad koji je otvoren, vibrantan, novu publiku - i mislim da je to moja najveća ambicija, kazala je Bulić.

Idu li glumci ikada u mirovinu?

- Formalno da, ali oni nikada ne prestaju biti umjetnici, rekla je. Prisjetila se kada je u Velikoj Gorici radila s Anom Karić, Borisom Buzančićem, Špirom Guberinom i smatra da su oni svoje najbolje uloge ostvarili upravo u Gorici.

- I sada u "Edwardu" imam Dušana Gojića koji je fenomenalan. Mislim da glumci ne mogu ići u mirovinu, ali je tužno i žalosno na koji način je umjetnička scena nezavisna i koliko su im male mirovine. Ne znam kako će umjetnici u mirovini uopće preživljavati i kako to država misli riješiti, zaključila je Bulić.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!