Planirate urbani vrt? Ovo trebate znati

10:25 / 07.04.2022.

Autor: Kod nas doma/HTV

Već osam godina u jednom od gradskih vrtova, na površini od 50 kvadrata, Vesna Žužul uzgaja povrće za sebe i svoju obitelj.

Već osam godina u jednom od gradskih vrtova, na površini od 50 kvadrata, Vesna Žužul uzgaja povrće za sebe i svoju obitelj.

Foto: Privatna arhiva / Kod nas doma

Već osam godina u jednom od gradskih vrtova, na površini od 50 kvadrata, Vesna Žužul uzgaja povrće za sebe i svoju obitelj. Na to ju je, kaže, prvenstveno potaknula činjenica da je odrasla u kući s vrtom. 

- Kad sam došla živjeti u Zagreb, to mi je nedostajalo. Kako imam veliku obitelj, bio mi je cilj uzgojiti organsko, ekološko povrće za njih. I naravno, kad se stvorila ta prilika, odmah sam aplicirala, priča Vesna za emisiju Kod nas doma.

Naime, 2014. godine otvorio se natječaj za gradske vrtove u Stenjevcu, gdje se u zakup građanima nudilo 250 vrtova od 50 kvadrata.

- U prvom krugu nas se prijavilo samo 180, i svi smo dobili. Danas je to što uzgajamo povrće velika pomoć za moju obitelj - i financijski, i zdravstveno, ističe.

Najviše joj, kaže, uspijeva paradajz, paprika, blitva, mahunarke, peršin, mrkva, cikla.

- Sve što mi uobičajeno koristimo - kaže.

Potpisivanjem ugovora o zakupu, objašnjava Vesna, osoba se obvezuje na plaćanje godišnje članarine.

- Članarina je zapravo ništa za ono što dobijete. Imate bunarsku vodu te one ručne bunarske pumpe koje se koriste za zalijevanje vrta. Imate i alatnik za koji dobijete ključeve. Imate i kućicu u kojoj je spremljena kosilica i neke veće alatke koje možete koristiti – sve skupa je ograđeno, i svaki korisnik dobije svoj ključ. Znači za 30 kuna. U proljeće imamo ponudu raznih OPG-ova koji dostave svoje sadnice po dosta povoljnim cijenama, a dovezu i organsko gnojivo, slamu za malčiranje. U svakom slučaju, nije uopće teško, a dobijete i savjete od svojih susjeda tamo, priča Vesna.

Napominje kako sve što se tamo uzgaja mora biti organski i ekološko.

- Prilikom potpisivanja ugovora se obvezujete da ćete uzgajati organski i ekološki. Ako se toga ne pridržavate, podliježete sankcijama. Svi oko mene koriste koprivu kao insekticid, čak i mlijeko - poručuje.

Vesna se može pohvaliti i kako živi u zgradi u čijem se dvorištu nalazi voćnjak s plastenikom i 'hotel' za bumbare.

- To je za mene bilo otkriće. Jednom sam prilikom na poklon dobila kućicu za bumbare. To sam donijela u svoj vrt – neće vjerovati, ali stvarno su se naselili unutra. Oni oprašuju taj voćnjak, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!