Hokej na travi na hrvatski način

10:43 / 08.04.2022.

Autor: Kod nas doma/HTV

Jeste li znali da je hokej na travi jedan od najstarijih sportova? I u Hrvatskoj se igra od početka 20. stoljeća

Jeste li znali da je hokej na travi jedan od najstarijih sportova? I u Hrvatskoj se igra od početka 20. stoljeća

Foto: Kod nas doma / HTV

Jeste li znali da je hokej na travi jedan od najstarijih sportova? Igrali su ga još stari Egipćani, a danas je treći najpopularniji sport svijeta. I u Hrvatskoj se igra od početka 20. stoljeća, ali nekako ne prati tu svjetsku popularnost. Zato je ekipa emisije Kod nas doma posjetila aktualne prvake Hrvatske, zagrebački hokej klub Concordia i provjerila situaciju na terenu.

- Konkretno, kada govorimo o Hrvatskoj, u Hrvatskoj postoji šest klubova iz Zagreba. Od jačih klubova u Hrvatskoj još postoji Zelina, koja ima jako dobar pomladak, i imamo klubove koji su novoosnovani u zadnjih nekoliko godina – klub u Splitu i klub u Kninu. Taktički sport je dosta sličan nogometu. Ono što bih rekao da je jako zanimljiva stvar, svi kad vide palicu kažu 'pa to je opasan sport'. Ne, nije opasan sport. Neke studije pokazuju da je manje ozljeda nego u nogometu. Nogomet je kontaktni sport, taktički je sličan hokeju na travi. Igra se jedanaest igrača protiv jedanaest igrača, teren je sličnih dimenzija, jedino mi igramo palicom, ali ovaj sport nije kontaktni. Tako da, ozljede su minimalizirane zbog progresivnih pravila što, recimo, nogomet zasad nema - kaže Tomislav Barilar, glavni trener hokej kluba Concordia 1906.

Hrvatski klubovi, kao i hrvatska hokejska reprezentacija, unatoč vrlo ograničenim budžetima i uvjetima nižu uspjehe i izvan Hrvatske.

- I ove sezone imali smo odlične rezultate u dvoranskom hokeju, gdje je naš klub, hokej klub Zelina, bio viceprvak Europe. Reprezentacija je osvojila 3. mjesto u B rangu natjecanja, skoro je ušla među osam najboljih ekipa, da je bila druga, za jedan gol, u Europi. Što se tiče vanjskog hokeja, među 132 nacije naša ekipa kotira oko 40. mjesta, kaže Barilar.

I domaća liga sve je jača. Ovi duži dani i ljepše vrijeme idealni su za dobar trening i možda baš školu hokeja na travi.

- Sport gdje se svi zabavljamo, gdje uživamo na svježem zraku. Sport koji je prilagodljiv svim osobama od 5 do 55 godina. Konkretno, i moj klub, hokej klub Concordia 1906, radi i s djecom s posebnim potrebama. Znači svi su dobrodošli. Baza ovog sporta je amaterizam, baza ovog sporta je ljubav prema sportu, baza ovog sporta je zdravlje - poručuje trener Tomislav.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!