Putujuća retrospektiva Nika Titanika

12.04.2021.

11:19

Autor: Sara Badžek/V.M./Vijesti iz kulture/HRT

25 godina karijere Nika Titanika

25 godina karijere Nika Titanika

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Nik Titanik manje je poznat kao Nikola Plečko, ali nadasve je prepoznatljiv kao karikaturist, čiji se radovi sljedećih mjesec dana mogu pogledati u međimurskom Prelogu, na retrospektivnoj izložbi u povodu 25 godina karijere.

Izložbu Nika Titanika je obišla ekipa Vijesti iz kulture:


Uzmem papir i olovku i svoju frustraciju izražavam kroz karikaturu.

Nik Titanik

U bogatoj karijeri objavio je 12 tisuća karikatura. Nacrtao ih je barem 3 puta više, a evo kako izgleda kreativni zanos jednog od naših najistaknutijih karikaturista:


- Otvorim portale, onda se totalno izdeprimiram, stavim u fetusni položaj, isplačem, uzmem papir i olovku i svoju frustraciju izrazim kroz karikaturu, otkriva nam Nikola Plečko, odnosno Nik Titanik.

25 godina karijere Nika Titanika

25 godina karijere Nika Titanika

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Hrvatska je, kaže Nikola, nepresušan izvor inspiracije. Prvu karikaturu objavio je 1990-ih godina. Njegova moć da na humorističan način nepravilnosti društva dovede do tisuća ljudi - ne slabi.


- Lagao bih kada bih rekao da mi ne godi pohvala, pa čak i kritika, zato što time dobivam uvid na koji način to publika prima, da im je to relevantno u životima, kaže Nikola Plečko.

Nikola Plečko / Nik Titanik

Nikola Plečko / Nik Titanik

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Karikatura - posljednja utvrda kritičkog promišljanja


Retrospektivna izložba, nakon postava u Mimari 2019. godine , probila se kroz epidemiju i stigla do preloškog muzeja.


- Mislim da bolje od ovog nema, nasmijala sam se, izuzetan je čovjek, super; svaki dan redovno uspije nasmijati, dojmovi su nekih od posjetitelja.


Karikatura kao umjetnost posljednja je utvrda obrane kritičkog promišljanja javnosti i života u kojem živimo, kaže kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.


- Kako je to često obavijeno humorom, onda je možda lakše progovoriti o ozbiljnim temama, privući javnost. Karikature su bliske javnosti jer nije riječ o visokoj umjetnosti, posebno suvremenoj, kod koje pojedinac ne bi razumio sadržaj ili se osjećao distancirano, kaže Švec Španjol.


Ljubitelji dobre karikature izložbu Nika Titanika mogu pogledati u preloškom Muzeju Croata insulanus do 9. svibnja.

Retrospektiva Nika Titanika

Retrospektiva Nika Titanika

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!