Nova meteo-slikovnica Zorana Vakule "Pahuljasta"

12.01.2023.

17:17

Autor: Žana Morović-Rudić/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Meteoslikovnica Zorana Vakule

Meteoslikovnica Zorana Vakule

Foto: HTV / HRT

Naš poznati meteorolog Zoran Vakula objavio je novu meteo-slikovnicu "Pahuljasta". To je četvrta priča za djeca u njegovom ciklusu slikovnica o meteorologiji - pod nazivom "Vremenaste priče". Ekipa HRT-a bila je na predstavljanju u Biogradu na moru.

Oblačasta, Sunčasta i Pahuljasta edukativne su i zabavne, baš kao i njihov autor.

- Osnovna ideja i cilj je educirati mlade, vrtićarce i osnovnoškolce nekim osnovnim meteorološkim pojavama kako bi se kasnije lakše snalazili u svijetu klimatskih promjena, zatopljenja, kaže meteorolog Zoran Vakula.

Druženje s djecom inspirira ga za nove Vremenaste priče.

- Morat ću obradit i tornada, uragane jer to je redovito pitanje gdje god se pojavim, kaže autor.

Ove objavljene, ne zadržavaju se dugo na policama knjižnice.

- Rado ih čitaju, posebno jer ih je oslikao Nik Titanik, pa su privlačne samim tekstom, ali i slikama, ističe ravnateljica Gradske knjižnice Biograd na moru Tihana Jurišić.

I nova slikovnica Pahuljasta u Dalmaciji je već hit.

- Nisam primjetio da netko nije znao nešto o snijegu. Ja mislim da Dalmatinci itekako puno znaju o snijegu i da ima ljubitelja snijega čak i više nego na kontinentu, možda zato što je rijedak snijeg u ovim krajevima, smatra Vakula.

Sudeći prema punoj dvorani knjižnice - zanimanje za meteorologiju itekako postoji.

- Dobio sam pohvale i od srednjoškolaca. "Gle, ovaj podatak nisam znao" - pa gdje će veće sreće jednom piscu, kaže Vakula.

Vakuline meteoslikovnice odličan su alat u nastavi, a likovi o kojima čitaju dobar poticaj za klince, da se da se zagledaju u nebo, požele čitati iz oblaka i još jače se zainteresiraju za meteorologiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!