Plenković: Potočnjakova glumačka desetljeća bit će upisana u kulturnu povjesnicu

21.10.2021.

14:25

Autor: Hina/V.M.

Žarko Potočnjak

Žarko Potočnjak

Foto: Petar Glebov / PIXSELL

Izraze sućuti obitelji Žarka Potočnjaka uputili su premijer Andrej Plenković, Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio ke kako će Potočnjakovih pet glumačkih desetljeća biti upisana u hrvatsku kulturnu povjesnicu.


- Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti gospodina Žarka Potočnjaka, istaknutog kazališnog i filmskog umjetnika. Njegovih pet desetljeća u hrvatskom glumištu, deseci uloga u igranim filmovima i televizijskim serijama ostat će trajno zabilježeni u sjećanjima ljubitelja kazališne i filmske umjetnosti te upisani u hrvatsku kulturnu povjesnicu. Bogato glumačko stvaralaštvo potvrdio je brojnim nagradama, a kao vrhunski pedagog odgojio je naraštaje hrvatskih glumaca kojima će ostati uzor i nadahnuće, napisao je premijer uputivši obitelji Žarka Potočnjaka, u ime Vlade i osobno, izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja.


Jandroković: Žarka Potočnjaka sjećat ćemo se s divljenjem i poštovanjem


- Gospodina Potočnjaka pamtit ćemo kao jednog od najdugovječnijih hrvatskih kazališnih, televizijskih i filmskih glumaca te najomiljenijih lica s pozornice i ekrana. Svoj vrhunski glumački talent dokazao je u brojnim predstavama sa zapaženim ulogama, posebice u Glumačkoj družini Histrion kojoj je bio i suutemeljitelj. Značajan pečat karijeri svakako mu je dala i titula dramskog prvaka u Hrvatskom narodnom kazalištu, istaknuo je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.


Hrvatska publika, dodao je, ostala je bez legendarnog glumca koji je oživotvorio raznovrsne uloge u velikom broju igranih filmova, televizijskih projekata, drama i serija. Kao vrsnog interpretatora komičnih i tragikomičnih uloga, pratili smo ga kroz jubilarnih pedeset godina karijere, tijekom koje je zasluženo primio mnogobrojne nagrade za svoj rad.


- S divljenjem i poštovanjem ćemo ga se sjećati svi mi koji smo uživali u njegovim jedinstvenim nastupima, ustvrdio je Jandroković izrazivši sućut obitelji Žarka Potočnjaka.


Obuljen Koržinek: Smrću Ž. Potočnjaka hrvatska scena izgubila jedinstvenog umjetnika


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u povodu smrti Žarka Potočnjaka, jednoga od naših najdarovitijih filmskih i kazališnih glumaca, čijim je odlaskom, kako je istaknula, hrvatska filmska i kazališna scena izgubila jedinstvenog umjetnika.


- Svojim se glumačkim talentom istaknuo već sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća kada je sa Zlatkom Vitezom osnovao kultnu glumačku družinu Histrione te s ponosom pronosio histrionsku zaigranost, duhovitost i posvećenost kazalištu kroz cijeli svoj život, istaknula je ministrica.


Podsjetila je da je u više od pola stoljeća plodne glumačke karijere Žarko Potočnjak ostvario je doista zavidan glumački opus od više od 150 kazališnih premijera, mnoštvo televizijskih drama i serija, gotovo tridesetak filmova u kojima je s jednakom glumačkom snagom i histrionskim žarom odigrao i glavne i sporedne uloge.


- Otjelovio je mnoge antologijske likove hrvatskoga glumišta na daskama zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, Gradskog kazališta Komedije i Gradskog dramskog kazališta Gavella. S jednakom izvrsnošću dramskog izraza tumačio je Krležine, Strindbergove, Shakespeareove, Čehovljeve, Brešanove, Ivšićeve, Gogoljeve, Brechtove, Büchnerove, Beckettove, Držićeve i Marinkovićeve likove, za što je zasluženo bio ovjenčan najvišim priznanjima struke i publike, stoji u sućuti.


Obuljen Koržinek je zaključila da "svi koji su ga poznavali znaju kako se u svaku ulogu davao s punim srcem, stoga se danas s posebnom zahvalnošću spominjemo i njegova domoljublja, kada se na samom početku agresije na Hrvatsku kao dobrovoljac uključio u 106. osječku brigadu, djelovao u protuzrakoplovnoj obrani te bio član umjetničke brigade. 


- Odlaskom Žarka Potočnjaka hrvatska filmska i kazališna scena izgubila je jedinstvenog umjetnika, istaknula je ministrica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!