Preminuo Žarko Potočnjak, kazališni i filmski glumac

21.10.2021.

11:15

Autor: HRT/B.V./V.M./Hina

Žarko Potočnjak

Žarko Potočnjak

Foto: Petar Glebov / Pixsell

Hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac Žarko Potočnjak iznenada je u četvrtak ujutro preminuo u Zagrebu u 76. godini, potvrdili su iz Glumačke družine Histrion. 

U veljači ove godine, na 75. rođendan, Potočnjak je objavio da se nakon više od pet desetljeća povlači s glumačke scene.

Odigrao je 250 scenskih uloga, oko 150 kazališnih premijera, te snimio 25 igranih filmova, a u njih deset imao je glavnu ulogu. Glumio je i u oko 30 televizijskih serija, a "Lažeš Melita", "Inspektor Vinko", "Putovanje u Vučjak", "Nad lipom 35", "Najbolje godine", "Počivali u miru", "Crno-bijeli svijet" samo su neke od njih. Zapažene filmske uloge ostvario je i u filmovima poput 'Duge mračne noći', 'Glembajevi' i 'Vukovar se vraća kući'.

Predavao je scenski govor na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti i školi Libertas, a osnovao je i kazalište na svom imanju.

Prvi stalni angažman dobio je u zagrebačkom Kazalištu Komedija, gdje je igrao i u mjuziklima te rock-operama, pored glume pjevajući i plešući. Nakon toga 18 je godina bio glumac zagrebačkog teatra Gavella.

Rođen je 3. veljače 1946. u Pakracu. Otac Žarko i majka Erminija dosta su se selili tijekom rata, vjenčanje i rođenje sina zateklo ih upravo u tom slavonskom gradu.

Kao srednjoškolac, u Šibeniku je učio zanat drvene brodogradnje. Upisao je studij brodogradnje, no na njemu se zadržao samo pet mjeseci. Završio je Akademiju za kazališnu i filmsku umjetnost 1972. godine, a prvu profesionalnu ulogu odigrao je za vrijeme studija u filmu "Prikupljanje hrabrosti", redatelja Eduarda Galića, stoji u Potočnjakovoj biografiji objavljenoj na stranici GK Gavella.


Dodaje se da je prvi stalni angažman dobio u zagrebačkom Kazalištu "Komedija", gdje je igrao i u mjuziklima te rock-operama, pored glume pjevajući i plešući, a nakon toga 18 je godina bio glumac zagrebačkog teatra "Gavella", na pozornici u Frankopanskoj tumačeći likove stvorene perima Supeka, Šnajdera, Krleže, Strindberga, Shakespearea, Čehova, Jelačića Bužimskog, Komanina, Brešana, Jančara, Ivšića, Gogolja, Brechta, Kosora, Büchnera, Žagara i Vranjicana, Vujčića, Nestroya, Bakmaza, Becketta, Držića, Marinkovića... 


Na poziv Georgija Para 1994. je godine prešao u zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište, čiji je bio prvak Drame. Na sceni središnje nacionalne kuće bio je Puba Fabriczy-Glembay, Odisej, Skup, Luda, Mefistofeles Lakrdijaš, Oronte, Adam, Cecco, Franz Merkl, Kralj Berenger, Toma, Ferapont, Ugo Tudešak, Gospođa Layden, Miroslav Frankić, navode iz Gavelle. 


Sa Zlatkom Vitezom 1975. je osnovao glumačku družinu "Rinoceros", koja je iste godine preimenovana u "Histrione"


Snimio je više od 25 igranih filmova, a u njih 10 imao je glavnu ulogu. Ostvario je preko 30 uloga u televizijskim projektima, serijama ("Smogovci", "Putovanje u Vučjak", "Nepokoreni grad", "Ptice nebeske", "Lažeš, Melita"...) i dramama ("Bombaški proces", "Varalice", "Kasni ručak" itd.). Značajniji filmovi: "Prijeki sud", "Živi bili pa vidjeli", "Ponedjeljak", "Gosti iz galaksije", "Glembajevi", "Karneval, anđeo i prah", "Vukovar se vraća kući", "Ajmo, žuti", "Duga mračna noć"... 


2008. je godine proslavio 40 godina glumačke karijere, koja broji oko 150 odigranih kazališnih premijera. Među mnogobrojnim njegovim nagradama svakako valja izdvojiti Nagradu hrvatskog glumišta, nagradu na Susretima hrvatskih kazališta, nagradu "Marul", nagradu "Zlatni smijeh", nagradu "Najhistrion", nagradu "Dubravko Dujšin", Nagradu grada Vukovara, nagradu "Gavellinih večeri", nagradu na Danima komedije, Večernjakovu ružu, nagradu "Ivo Serdar", pobrojali su u Gavelli.


U povodu smrti Žarka Potočnjaka večeras ćemo na HTV2 u 21 sat emitirati hrvatski film Ajmo žuti.

Žarko Potočnjak u svojoj radionici

Žarko Potočnjak u svojoj radionici

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojni prijatelji, kolege i štovatelji od našeg se omiljenog glumca opraštaju na društvenim mrežama, a vijest prenose i mediji iz susjedstva - među njima i Radiotelevizija Bosne i Hercegovine:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!