Podcast Ure bez cenzure: Prijeti li umjetna inteligencija egzistenciji pisaca?

24.04.2023.

10:26

Autor: HRT/V.M.

ilustracija

ilustracija

Foto: Ure bez cenzure / HRT

Hoće li uskoro računalo pisati bolje od nas, prijeti li umjetna inteligencija egzistenciji spisateljica i pisaca – neka su to od pitanja na koje se odgovor tražilo tijekom posebne emisije „Ure bez cenzure“ emitirane u Noći knjige na YouTube kanalu Hrvatske radiotelevizije.

Jedan od 1200 događaja koji su ispunili ovogodišnju Noć knjige, koja se održala ovaj vikend, bio je i trosatni razgovor s književnim, dramskim i filmskim umjetnicima, te ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek, koji smo uživo prenosili iz Društva hrvatskih književnika na našem YouTube kanalu. Podcast „Ura bez cenzure“ možete pogledati OVDJE.

U podcastu su sudjelovali Boris Beck, Alida Bremer, Sanja Pilić, Kristian Novak, Zrinka Posavec, Dorta Jagić, Damir Karakaš, Sanja Polak, Darko Pernjak, Tomislav Zagoda, Nina Obuljen Koržinek, Zlatko Krilić, Neven Hitrec, Goran Matović i Igor Baksa, a voditelj je bio Vedran Kukavica.

ilustracija

ilustracija

Foto: Noć knjige / HRT

- Odgovor na pitanje hoće li umjetna inteligencija (AI) ikada moći napisati nešto tako dobro kao što pišu književnice i književnici sam zatražila od svoga sina koji je informatičar, fizičar i matematičar i radi na sveučilištu u Münsteru, otkrila je na početku razgovora spisateljica i književna prevoditeljica Alida Bremer.

Odgovor je bio: na dobrom je putu naučiti jako puno, ali će uvijek ovisiti o onome tko postavlja zadatak što treba napraviti.

- AI jako brzo uči i lukava je. Ono što ne zna, čim se pojavi, ona to apsorbira. No, uvijek će ovisiti o nama. Ipak, onda je okrenuo priču i podsjetio na to da kad su pojavila Wikipedija, svi su govorili da je to smrt znanosti, ali nije bila smrt znanosti, kad se pojavio Photoshop, govorili su da je to smrt fotografije, ali nije bila, i tako će biti i s ovim – neće izazvati smrt književnosti, nego ćemo naučiti služiti se njom kao što smo se naučili služiti drugim alatima, zaključila je Alida Bremer.

Književnik i novinar Boris Beck smatra, pak, da će računalo možda uvijek pobijediti šahista, ali da će šahist i računalo će uvijek pobijediti samo računalo.

- Pisac budućnosti, novinar, kreativac, uz pomoć umjetne inteligencije će ići nekud dalje. Kad stroj osvoji neko područje ljudske djelatnosti, mi otkrijemo da smo se u tom području već automatizirali. Stroj počinje imitirati čovjeka zato što je čovjek već prije postao stroj. Uz umjetnu inteligenciju mi ćemo zapravo naučiti više o sebi i postat ćemo bolji ljudi, smatra Beck.

Ure bez cenzure

Ure bez cenzure

Foto: Noć knjige / HRT

Književnik Kristian Novak isprobao je alat umjetne inteligencije za pisanje ChatGPT i zatražio je da mu napiše jednu vrlo jednostavnu scenu s dva lika koji razgovaraju navrh mosta:

- I nije uspjelo. Bila je bezveze, kaže Novak.

Spisateljica popularnih romana za djecu Sanja Pilić smatra da će se AI uskoro moći staviti čak i u poziciju pisca za djecu:

- Zaista mislim da će umjetna inteligencija pisati čisto pristojne knjige. Zasad to još ne uspijeva, ali ako joj daješ dovoljno podataka, i ako te poznaje kao osobu, zna tvoj stil, mislim da bi mogla ispasti čisto pristojna knjiga, rekla je Sanja Pilić koja vjeruje da će AI puno toga promijeniti i u umjetnosti, ali i u mnogim zanimanjima koja AI može zamijeniti.

ilustracija

ilustracija

Foto: Noć knjige / HRT

Tijekom razgovora bilo je riječi i o drugim tehnološkim alatima novijeg datuma – pisac, slikar i nakladnik Tomislav Zagoda tako je istaknuo da su društvene mreže jedan od najvažnijih kanala za predstavljanje novih izdanja, posebno za male nakladnike.

Damir Karakaš i Tomislav Zagoda u paru su, među ostalim, komentirali i svoje djelovanje u različitim umjetničkim područjima: glazbi i književnosti, odnosno slikarstvu i pisanju, Zrinka Posavec govorila je o odnosu pjesništva i pjevanja, a Darko Pernjak o pisanju o svakodnevnim stvarima i osvetničkom proznom obračunu s prijateljima s kojima se više ne druži.

O odnosima dvaju književnih društava – Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca, položaju poezije, tržištu knjiga i elektroničkim knjigama razgovarali su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, predsjednik DHK Zlatko Krilić i članica Upravnog odbora HDP-a Dorta Jagić.

O ekranizaciji popularnog romana o Paulini P. voditelj emisije Vedran Kukavica razgovarao je s autoricom književnog serijala o Paulini P. Sanjom Polak i redateljem filma Nevenom Hitrecom.

U nastavku pogledajte cijeli trosatni podcast Ure bez cenzure:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!