Preminula Dubravka Ugrešić

17.03.2023.

16:30

Autor: HRT/Hina

Dubravka Ugrešić

Dubravka Ugrešić

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

U 73. godini u Amsterdamu je preminula Dubravka Ugrešić. Velika hrvatska književnica, esejistica i prevoditeljica neizbrisiv trag u našoj književnosti ostavila je, među ostalim, kultnim romanima "Štefica Cvek u raljama života"i "Forsiranje romana reke".

Knjige Dubravke Ugrešić prevedene su na gotovo sve europske jezike, dobila je brojne međunarodne nagrade. Bila je jedna od najistaknutijih europskih knjževnica i esejistica.

Pisala je scenarije za film i televiziju - U raljama života, Za sreću je potrebno troje; prevodila je s ruskog, a u koautorstvu s Aleksandrom Flakerom uredila Pojmovnik ruske avangarde u devet svezaka.

Rođena u Kutini 1949. godine, diplomirala je rusistiku i komparativnu književnost 1973. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je radila u Zavodu za znanost o književnosti (197493). U devedesetima je nakon medijskih progona napustila Hrvatsku. Nekoliko je godina provela u Njemačkoj i SAD-u, a od 2001. živjela je i radila u Amsterdamu.

Od prvih objavljenih knjiga za djecu ranih sedamdesetih, preko postmodernističkih djela poput njezinih najpoznatijih knjiga "Štefica Cvek u raljama života" i "Forsiranje romana reke", pa do eseja pisanih devedesetih godina u kojima se bavila pitanjima identiteta i nacionalnosti unutar socijalnih, povijesnopolitičkih i kulturnih okvira nastalih raspadom Jugoslavije i padom Berlinskog zida, Ugrešić se etablirala kao jedna od najistaknutijih hrvatskih književnica i esejistica. Njezino je djelo obilježeno rijetkom kombinacijom ironije, polemičnosti i suosjećanja, navodi se u priopćenju.

Između ostaloga, autorica je knjiga "Poza za prozu", "Život je bajka", "Američki fikcionar", "Kultura laži", "Muzej bezuvjetne predaje", "Zabranjeno čitanje", "Ministarstvo boli", "Nikog nema doma", "Baba Jaga je snijela jaje" i "Lisica", prevedenih na više od dvadeset jezika.

Također je autorica nekoliko filmskih scenarija ("U raljama života", "To nije moj život, to je samo privremeno", "Za sreću je potrebno troje", "Kako preživjeti do prvog").

Nakon odlaska iz Hrvatske predavala je na više američkih i europskih sveučilišta, uključujući Harvard, UCLA, Columbia i Slobodno sveučilište u Berlinu. Dobitnica je važnih književnih priznanja, između ostalih NIN-ove nagrade i Međunarodne nagrade za književnost Neustadt.


Sućut ministrice Obuljen Koržinek


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u petak izraze sućuti u ime Ministarstva i svoje osobno u povodu odlaska književnice Dubravke Ugrešić, dobitnice brojnih domaćih i inozemnih književnih nagrada, čija su djela prevođena na više od dvadeset jezika.

Svoju je dugogodišnju, plodnu književnu karijeru Dubravka Ugrešić započela prozom za djecu, a okušala se u gotovo svim fikcionalnim i nefikcionalnim žanrovima. Dubravka Ugrešić će ostati zapamćena kao samosvjesna autorica koja je značajno doprinijela razvoju tzv. ženskog pisma, a najveće umjetničke domete postigla je upravo romanima kojima se uvrstila među najvažnije promotorice postmodernističke proze, ističe, među ostalim Obuljen Koržinek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!