12:21 / 26.02.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Suptilni komentar današnjice Dubravke Ugrešić

'Crvena škola'

'Crvena škola'

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

'Crvena škola' naziv je izložbe hrvatske književnice, esejistice i prevoditeljice Dubravke Ugrešić koja je sinoć otvorena u riječkoj Galeriji Filodrammatica, u sklopu programa Dopolavoro, Europske prijestolnice kulture.

Izložba je trebala biti postavljena prije godinu dana, no njome će se umjesto otvoriti, zatvoriti ovaj programski pravac. Zanimljivo je da je sama Dubravka Ugrešić predložila ovu izložbu, i to baš u sklopu ovoga programskoga pravca. Priču s izložbe donose Vijesti iz kulture:

Iako su - riječi - medij kojim se izražava, Dubravka Ugrešić ovdje je na jedan vizualan, ali vrlo suptilan način prikazala svoj komentar današnjice, poigravajući se različitim materijalima, kojima nije autor. 


Sve počinje od minijaturne crvene škole kupljene davno u nekoj amsterdamskoj staretinarnici. Pritom provokativno otvara dvije teme - obrazovanje danas i u njezino vrijeme, odnosno u doba socijalizma te kroz temu crvenoga i petokrake reagira na javni prostor u Hrvatskoj za koji smatra da je posljednjih desetljeća preplavljen znakovima nacizma i fašizma.

- Možda ne bismo trebali zazivati nekakvu nostalgiju za socijalizmom, kao nešto što bi trebalo ponovno biti, ali barem kao neku vrstu pitanja o tomu zašto se tako desilo i zašto su neke od aspiracija, poput utopijskih imperativa socijalizma, koji nisu bili nužno loši, danas toliko nepoželjni, pita se glavni kustos izložbe Petar Milat iz zagrebačkog Multimedijalnog instituta koji je suorganizator izložbe.

Petar Milat

Petar Milat

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Dubravka Ugrešić, koja je zbog pandemije ostala u Amsterdamu, gdje djeluje i živi posljednjih 30 godina, ističe u svojim komentarima kako socijalizam, odnosno zvijezda nisu njezin ideološki bedž, odnosno za nju je crvena zvijezda alarm na crno znakovlje kojim smo danas preplavljeni. Stoga se 'Crvena škola' dobro uklopila u Dopolavoro, na žalost, ne na njegov početak, ali na kraj programskoga pravca.


- Zato što škola kao takva predstavlja ne samo ulaz u pismenost, nego prenosi i neke temeljne vrijednosti društva u kojem se obrazovni proces događa. Te vrijednosti su vrlo često povezane sa svijetom rada, napominje Davor Mišković iz organizacije Drugo more, suorganizatora izložbe.


A početnica koja se slučajno našla u rukama Dubravke Ugrešić 1991 godine, pokrenula je razmišljanje o dva svijeta koji se sukobljavaju - zaboravljeni svijet koji je obećavao sretnu budućnost, i drugi, zbiljski sadašnji, koji je tu budućnost brutalno osporavao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!