Legendarni klenovarski ribari i njihovi ulovi

23.09.2023.

15:41

Autor: Željka Lopac Purković/More/HRT

I nekad i danas, ulov klenovarskih ribara - kvalitetne ribe, sipa, lignji, hobotnica i škampi - u samome je vrhu. Ekipa HTV-ove emisije More družila se sa škamparom Mladenom Komadinom.

Prvi njegov pogled, njegov život - bilo je more.


- To je nešto čega se ne može nikad ostaviti. To je jednostavno više od čovjeka, kaže Mladen.


Tu je rođen, prohodao, naučio plivati, veslati, broditi, ribariti. 


- Prije 35-40 godina počeo sam malo po ljeti sa stricem ići na more, isto kao što moj rođak ide sada sa mnom, i onda me to tako oduševilo - ovo more, ovi galebovi, taj mir - da sam otvorio ribarski obrt i krenuo, kaže.


A na tome putu nisu ga omele ni škole, ni veliki gradovi! Svoju ljubav voli prenositi na mlade i znanje dijeliti s njima. Kako su njega nekada učili stari ribari, sada on uči mlade. 


- Prvi put mi je išao brat, pa kad sam čuo da je on išao, htio sam i ja probati, prije pet, šest godina, i od tada idem svake godine kada završi škola s njim ovako po ljeti, kaže Paulo Peričić.

Sedamnaest mu je godina, no ide Mladenovim stopama.


- Poslije izlaska ravno na škampe, kaže.


I nije mu teško!


- Ovdje sam prvi put probao ribu, ovdje sam naučio plivati, volim Klenovicu, kaže Paulo.

Najveći izazov su mu škampi.


- Jako težak kruh, tu se rano moraš probuditi, pogotovo sad ljeti. Evo, jutros smo se probudili u 3.30, 4 sata. Imamo 300 vrša za dignuti. Fizički posao, nije to odmaranje i što ja znam, ali opet se isplati, danas smo ulovili 10 kg škampi. Ne može mi to nitko zamijeniti, niti jedan posao, poručuje Mladen.

S mora direktno na roštilj...

S mora direktno na roštilj...

Foto: More / HRT

Prosječan mu je ulov nešto manji, oko 8 kilograma - a ovaj buran kanal to dopušta jedva 100 dana godišnje. No zato dno obiluje morskim pašnjacima. Pjeskovite dubine pogodne su za život i rast bijele ribe i rakova. Upravo stoga škampi ovdje ulovljeni po kvaliteti su vrhunski.


- Ja ću vam reći, garantiram da jesu, ne samo klenovarski, nego i u Podvelebitskom kanalu - to je najbolji škamp na svijetu, jer njega priroda čuva. Po zimi bura tu zna puhati 10 dana, 15, on se razmnožava, znači, ima ga i toliko je kvalitetan da ne možete vjerovati, kaže Mladen.

A to se cijeni - danas više nego ikad.

- Nema nezadovoljnog gosta. Svi su zadovoljni, jer jednostavno ne možeš biti a da ovime nisi zadovoljan, kaže kuhar Boris Tabako.


Stoga je danas, iako ribara manje, gostiju u Klenovici više, ali onih koji poštuju klenovarski bezvremenski način života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!