I nekad i danas, ulov klenovarskih ribara - kvalitetne ribe, sipa, lignji, hobotnica i škampi - u samome je vrhu. Ekipa HTV-ove emisije More družila se sa škamparom Mladenom Komadinom.
23.09.2023.
15:41
Autor: Željka Lopac Purković/More/HRT
I nekad i danas, ulov klenovarskih ribara - kvalitetne ribe, sipa, lignji, hobotnica i škampi - u samome je vrhu. Ekipa HTV-ove emisije More družila se sa škamparom Mladenom Komadinom.
Prvi njegov pogled, njegov život - bilo je more.
- To je nešto čega se ne može nikad ostaviti. To je jednostavno više od čovjeka, kaže Mladen.
Tu je rođen, prohodao, naučio plivati, veslati, broditi, ribariti.
- Prije 35-40 godina počeo sam malo po ljeti sa stricem ići na more, isto kao što moj rođak ide sada sa mnom, i onda me to tako oduševilo - ovo more, ovi galebovi, taj mir - da sam otvorio ribarski obrt i krenuo, kaže.
A na tome putu nisu ga omele ni škole, ni veliki gradovi! Svoju ljubav voli prenositi na mlade i znanje dijeliti s njima. Kako su njega nekada učili stari ribari, sada on uči mlade.
- Prvi put mi je išao brat, pa kad sam čuo da je on išao, htio sam i ja probati, prije pet, šest godina, i od tada idem svake godine kada završi škola s njim ovako po ljeti, kaže Paulo Peričić.
Sedamnaest mu je godina, no ide Mladenovim stopama.
- Poslije izlaska ravno na škampe, kaže.
I nije mu teško!
- Ovdje sam prvi put probao ribu, ovdje sam naučio plivati, volim Klenovicu, kaže Paulo.
Najveći izazov su mu škampi.
- Jako težak kruh, tu se rano moraš probuditi, pogotovo sad ljeti. Evo, jutros smo se probudili u 3.30, 4 sata. Imamo 300 vrša za dignuti. Fizički posao, nije to odmaranje i što ja znam, ali opet se isplati, danas smo ulovili 10 kg škampi. Ne može mi to nitko zamijeniti, niti jedan posao, poručuje Mladen.
Prosječan mu je ulov nešto manji, oko 8 kilograma - a ovaj buran kanal to dopušta jedva 100 dana godišnje. No zato dno obiluje morskim pašnjacima. Pjeskovite dubine pogodne su za život i rast bijele ribe i rakova. Upravo stoga škampi ovdje ulovljeni po kvaliteti su vrhunski.
- Ja ću vam reći, garantiram da jesu, ne samo klenovarski, nego i u Podvelebitskom kanalu - to je najbolji škamp na svijetu, jer njega priroda čuva. Po zimi bura tu zna puhati 10 dana, 15, on se razmnožava, znači, ima ga i toliko je kvalitetan da ne možete vjerovati, kaže Mladen.
A to se cijeni - danas više nego ikad.
- Nema nezadovoljnog gosta. Svi su zadovoljni, jer jednostavno ne možeš biti a da ovime nisi zadovoljan, kaže kuhar Boris Tabako.
Stoga je danas, iako ribara manje, gostiju u Klenovici više, ali onih koji poštuju klenovarski bezvremenski način života.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora