Ribarska tradicija Ližnanja, mjesta na jugu Istre, toliko je duga da je tamošnjim ribarima posvećena i staza uz more. Oni stariji još se sjećanju kako se nekad odlazilo na ribe.
18.08.2023.
07:00
Autor: Marko Percan/More/HRT/B.B.B.
Ribarska tradicija Ližnanja, mjesta na jugu Istre, toliko je duga da je tamošnjim ribarima posvećena i staza uz more. Oni stariji još se sjećanju kako se nekad odlazilo na ribe.
Ližnjanci su među najvještijim ribarima južne Istre. Njihova baza je uvala Kuje u kojoj se nalazi i staza posvećena njima. Tom stazom prošetat ćemo u društvu jednog od najiskusnijih.
- Vidite ova mula? To je sve moderno načinjeno, toga ništa nije bilo kada sam ja bio mlad. A na ovoj poljani kuda idemo pa sve tamo do baraka, bile su sohe od drveta po četiri metra duge na stupovima i tu bi ljudi sušili mreže, prisjetio se ribar Marino Balde.
Danas sve manje ima ribarskih mreža, a ovdje se suši sve više i više ručnika kupača. No, na početku staze nalazi se mala ribarnica.
- Prodaja ide kako tako, ove godine slabo, domaći pitaju srdelu, ali ljudi nemaju novca, ne kupuju kao prošlih godina. Ribe ima, a novca nema. Uzima se pola kilograma, riba na komad, dajte mi dvije ribe i tako. Nije kao što je očekivano, požalio se direktor trgovine ribom, Matija Marić.
Ima ribe, ali ljudi ima sve manje, komentiramo Marino i ja dok ribarskom stazom šećemo do mora.
- Još imate barku tu, upitao je novinar.
- Još, još; idemo onda stazom do barke, ne, kako vi kažete (barka), Ližnjanci za svaku barku, sve što je na moru je brod, sve što vozi ljude, stoku ili teret, to je brod, nema barke. Znači idemo na brod, na brod, na brod, pojasnio je Balde.
- To je brod koji ima priču sigurno, pitao je novinar. Čuda riba ste ulovili na njoj, ustvrdio je.
- Jesam i to kvalitetne, jer u njoj sam imao staklo što je onda bilo dozvoljeno, lovili smo ribu na dubini do 10 metara. Lovili su se brancini, orade, sargi, baraji, ta plemenita riba, a jastoga smo "natukli" puno, prisjetio se Balde.
Ližnjanci su dobri ribari jer se znanje o moru prenosi generacijama, kaže Marino.
- Rekli ste da mladi uče od starijih, a koliko su mladi zainteresirani, uptiao je novinar.
- Danas nikako svi samo te apartmane čiste i iznajmljuju za turizam, što da ti kažem. Nažalost je tako jer ribar biti je uvijek bilo teško, bez obzira ako je sportski, dopunski ili profesionalni. More je more, pojasnio je Balde.
- Kaže se hvali more, a drži se kopna. I ovi mladi su skužili da je prednost na kopnu bolja, naročito ako je prednost u apartmanu. Lakše je praviti novac iz "korte" nego "tući" more. Apsolutno, apsolutno, ustvrdio je.
No usprkos monokulturi turizma, ribarska je tradicija u Ližnjanu još uvijek jaka. Tu će tradiciju, kroz interpretacijske šetnje ribarskom stazom, Ližnjanci predstaviti i svojim gostima.
Gosti na takav način se mogu upoznati s područjem, kroz zanimljivu interaktivnu priču, svi koji dođu bit će uvučeni u jedan igrokaz. Rađeno je u deset prizora iz života jednog para gdje je gospođa iz obitelji poljoprivrednika, a gospodin iz obitelji ribara, oni će biti uvučeni u tu obiteljsku priču i saznat će kako se nekada živjelo, objasnila je direktorica TZ-a Ližnjan, Natali Palko Zirdum.
Dobar turistički proizvod! No, nadamo da će se ribarstvo i dalje razvijati i da neće postati tek predstava za turiste ili ¨dio doživljaja destinacije. Već da će ostati živa vještina koja se u Ližnjanu prenosi generacijama.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora