14:44 / 24.02.2021.

Autor: Hina

"Crvena škola" Dubravke Ugrešić

"Crvena škola" Dubravke Ugrešić

"Crvena škola" Dubravke Ugrešić

Foto: promo / EPK

Izložba Dubravke Ugrešić "Crvena škola" otvara se u četvrtak, 25. veljače u riječkoj galeriji Filodrammatici, kao dio programa Dopolavoro projekta Rijeka 2020 - Europske prijestolnice kutlure, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Davor Mišković iz udruge Drugo more, jednoga od organizatora izložbe, ocijenio je da je riječ o vrlo bitnom projektu kojemu je namjera u program Dopolavora uključiti ljude koji su zadužili hrvatsku kulturu proteklih desetljeća. Mišković je istaknuo da je ova izložba trebala biti prvi dio programa Dopolavoro, ali je zbog izbijanja pandemije na kraju među zadnjima.

Dubravka Ugrešić

Dubravka Ugrešić

Foto: Shevaun Williams / EPK

Suorganizator izložbe je Multimedijalni institut iz Zagreba. Petar Milat iz ove ustanove rekao je da je izložba nastala kao rezultat fascinacije Dubravke Ugrešić školom i procesom odrastanja u socijalističkom razdoblju te ostavštinom socijalizma.


- Mnogima će pojam "Crvene škole" biti ponovno crvena krpa, kao i neki drugi dijelovi programa EPK, rekao je Milat.

Organizatori izložbe "Crvena škola"

Organizatori izložbe "Crvena škola"

Foto: promo / EPK

Dizajnerice izložbe Nina Bačun i Roberta Bratović istaknule su da su u koncipiranju postave nastojale pratiti estetiku početnica Dubravke Ugrešić, njezinih crteža i kolaža.


- Dio postava asocira na učionicu, izlošcima na klupama, rekle su.


Književnici, esejistici i prevoditeljici Dubravki Ugrešić za polazište projekta poslužila je školska početnica iz razdoblja Jugoslavije i socijalizma koju je slučajno pronašla početkom 1991. i koja je po godini izdanja mogla biti njezina. Na stvaranje ju je ponukalo promišljanje o svijetu početnice, koji je obećavao sretnu budućnost, i sadašnjeg svijeta, koji je oprečan tom svijetu.


Zbog pandemije koronavirusa Ugrešić nije bila na konferenciji za novinare, a neće doći ni na otvorenje izložbe u četvrtak.

"Crvena škola" Dubravke Ugrešić

"Crvena škola" Dubravke Ugrešić

Foto: Davor Konjikušić / EPK

Kako se navodi u najavi objavljenoj na internetskoj stranici Rijeke 2020., autorica izložbe objašnjava da je sve na izložbi reciklaža. 


- Nema ni jedne moje rečenice, ni jednog mog crteža (jer nisam umjetnica). To je iz današnje perspektive arheološki materijal, a tom vrstom arheologije se malotko bavi, kaže Ugrešić.


Posjetitelj izložbe, napominje, uočit će ostatke minijaturne crvene škole kupljene davno u nekoj amsterdamskoj staretinarnici, kao i njezinu opsesivnu (zlo)upotrebu zvijezde petokrake i srpa i čekića.


- Iako crvena zvijezda nije bila moj 'ideološki bedž', niti je u mome djetinjstvu njezina prisutnost bila tako napadno prisutna, kako bi se, sudeći po mojim radovima, moglo zaključiti - ona je to postala. Crvena zvijezda nije obrana, ni zaštita, niti pak politička strategija, ona je slabašan, ali postojan alarm. Beeper. Crvena zvijezda je tu da postavlja pitanje nisu li nas svastike-žohari doista preplavili?, rekla je u povodu izložbe.

"Crvena škola" Dubravke Ugrešić

"Crvena škola" Dubravke Ugrešić

Foto: Davor Konjikušić / EPK

Dubravka Ugrešić autorica je knjiga "Poza za prozu", "Štefica Cvek u raljama života", "Život je bajka", "Forsiranje romana-reke", "Američki fikcionar", "Kultura laži", "Muzej bezuvjetne predaje", "Zabranjeno čitanje", "Ministarstvo boli", "Nikog nema doma", "Baba Jaga je snijela jaje", "Lisica", i "Tu nema ničega!" zajedno s Davorom Konjikušićem u biblioteci Skhole. Živi i radi u Amsterdamu.


Izložba u Rijeci moći će se besplatno razgledati do 26. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!