Benediktinski samostan na Lokrumu ima tisuću godina

31.01.2023.

07:05

Autor: Morana Baričević/Dnevnik/HRT/R.S.

Benediktinski samostan

Benediktinski samostan

Foto: HTV / HRT

Prije točno tisuću godina, 1023., osnovan je benediktinski samostan na otoku Lokrumu, u neposrednoj blizini Dubrovnika. Benediktinci su imali veliku ulogu u dubrovačkoj povijesti, a uz njih se vežu i neke poznate legende, poput one da su bacili kletvu na otok. Samostan je tijekom stoljeća nadograđivan, a u cijelosti već desetljećima čeka obnovu.


Otok Lokrum ime duguje agrumima. Donijeli su ih benediktinci nakon osnivanja samostana na otoku prije čak 1000 godina.


- Dubrovnik je pogodio jedan veliki požar upravo uoči blagdana svetog Benedikta 21. ožujka 1023. godine i tom prilikom dubrovačka gradska uprava zavjetovala se svetom Benediktu, čiji blagdan je bio, ako se požar ne proširi izgraditi jedno zdanje njemu u čast, za HRT Dnevnik rekao je Ivan Viđen, povjesničar umjetnosti.


Ostaci tog romaničkog samostana s crkvom prije 5 godina su konzervirani.


- Tamo je bilo istočno krilo samostana sa spavaonicama od čega su ostali samo obodni zidovi i zapadno krilo s prostorom mlinice kao i klaustar, kazala je Ozana Domijan, voditeljica Službe zaštite prirode i kulturne baštine, JU Rezervat Lokrum.


Sredinom 15. stoljeća samostan se proširuje u gotičko-renesansnom stilu. O ulozi benediktinaca svjedoči i privilegij koji su imali.


- Lokrumski opat imao pravo na Svijećnicu, na Kandeloru, dakle dan prije slavlja sv. Vlaha, služiti misu u katedrali obučen kao nadbiskup, istaknuo je Viđen. 


Prema legendi, 1799. benediktinci su protjerani s Lokruma zbog čega su prokleli otok i sve njegove buduće vlasnike. 


- Na Lokrumu su zatečeni redovnici zapravo bili dogovorno ispraćeni i dobili su državnu mirovinu Dubrovačke Republike, prema tome teško da bi se moglo pretpostaviti da bi se mogli benediktinci se bavili nekakvim vradžbinama ili čaranjem, rekao je Viđen. 


Vlasnici su se mijenjali, a velik je pečat ostavio i nadvojvoda Maksimilijan, mlađi brat austrijskog cara Franje Josipa, izgradnjom ljetnikovca te hortikulturnim uređenjem gotovo cijelog otoka. Do kraja godine trebala bi biti gotova projektna dokumentacija za nužnu obnovu kompleksa.


- U ovom trenutku procjena prema izrađenom idejno-programskom rješenju je 65 milijuna kuna bez PDV-a. To znači izvedba i opremanje, kazala je Domijan. 


Tako će ljetna oaza brojnih Dubrovčana, ali i posjetitelja, zasjati punim sjajem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!