"Prisutnost", prva samostalna izložba Martine Zelenika u MSU

27.09.2022.

12:16

Autor: Vijesti iz kulture/IMS HTV-a/HRT/Hina

Izložba "Prisutnost" Martine Zelenika

Izložba "Prisutnost" Martine Zelenika

Foto: HTV / HRT

MOON Martina Zelenika akademska je slikarica, grafičarka koju često nazivaju ultrasuvremenom, interdisciplinarnom autoricom. Poznata je po kombiniranju tradicionalne tejnike i suvremene digitalne tehnologije te po slojevitosti radova. U 20 godina stvaranja izgradila je specifičan stil izražavanja, ali i predavanja mladima. 

U Muzeju suvremenu umjetnosti može se pogledati njezina izložba "Prisutnost" u kojoj postavlja u dijalog svoje radove realizirane u mediju crteža s minijaturom "Navještenje" nepoznatog venecijanskog autora iz 16. stoljeća.

Posjetili smo njezinu izložbu koja traje do 2. listopada.

Više pogledajte u prilogu Vijesti iz kulture HTV-a: Izložbom "Prisutnost", prostor galerije MSU transformiran je u intiman ambijent prozračnom tkaninom koja svojom pozicijom u prostoru galerije navodi smjer kretanja prema radovima umjetnice do rada "Navještenje", koji je smješten u začelju galerijskog prostora, i otkriva se uz protok zraka koji pokreće tkaninu.

Prilaskom slici "Navještenje", prolazom pokraj opne konstruirane prozračnom tkaninom, aktivira se senzor kojim se pokreće zvuk, reprodukcija vokalne izvedbe autorice. Zvuk vokalne izvedbe galerijskom prostoru pridaje auru intimnog mjesta u kojem se kroz prisutnost ovdje i sada otvara meditativan prostor kontemplacije.

- Postavljajući u dijalog sliku biblijske ikonografije navještenja, namijenjenu za osobnu pobožnost, i svoje crteže čija je priprema bazirana na tehnici dubokog slušanja pomoću koje intuitivno stvara različite vizualne kompozicije, umjetnica kreira prostor prisutnosti, stoji u najavi. U navedenom ambijentu u kojem osobno predstavlja okosnicu realiteta, umjetnica svoje intimno iskustvo osobnog putovanja preobrazbe transformira kroz ambijentalno iskustvo mogućnosti za galerijsku publiku, dodaje se.

Kroz izložene crteže Zelenika želi uputiti na univerzalne vrijednosti, s naglaskom na zajedništvo i ravnotežu kao esencijalno važne elemente ljudske prirode i prirode općenito.

Njezini crteži, prema navodima autorice, predstavljaju početak osobnog traganja za savršenim jezikom kroz istraživanje univerzalne komunikacije i metajezika. Ona ne apostrofira traume i strahove, već svjesna realiteta u kojem živi, kroz svoj umjetnički rad stvara radove lišene svakodnevnih nametnutih okvira, ostavljajući prostor za osobne interpretacije promatrača.

Interdisciplinarna umjetnica MOON Martina Zelenika (1978.) kroz inovativni alkemijski pristup u realizaciji umjetničkog djela poziva na zajedništvo propitujući bitak i slobodu u doba posthumanizma. U svom radu kombinira tradicionalne tehnike i najsuvremenije digitalne tehnologije. Uz crtež kao primarni medij, koristi se različitim medijima i sonifikacijom podataka poput x-ray analiza, bio senzora, slike i dr. Dobitnica je više nagrada i priznanja. Izlagala je samostalno u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kustosica izložbe je Martina Munivrana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!