Policija još traga za dijelom škrinje svetog Šimuna

31.12.2022.

21:41

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik/HRT/IMS

Škrinja Sv. Šimuna

Škrinja Sv. Šimuna

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Nevjerojatna krađa dogodila se u Zadru. S nadaleko poznate Škrinje svetoga Šimuna, koja je najvažniji spomenik srednjovjekovnog zlatarstva u Zadru i iznimno vrijedan primjer europskog zlatarstva, ukradeno je nekoliko segmenata. Iako je policija pronašla lopova, za neke fragmente sumnja se da su čak i rastaljeni.

Škrinja svetog Šimuna, Isusova suvremenika, u kojoj se nalaze svečeve relikvije, odolijevala je svim ratovima i nedaćama. Ne i 35-godišnjem provalniku. Sa škrinje na oltaru ukrao je dva tordirana stupića s anđeoskim glavicama, te preklopni dio šarke. Policija ga je uhitila.

- Tijekom kriminalističkog istraživanja proveden je očevid i pretrage tako da su kod njega pronađeni otuđeni dijelovi sa škrinje Sv. Šimuna, koje je zakopao u jednom gradskom parku, a isto tako jedan dio je pronađen rastaljen kod zlatara s područja Grada Zadra, rekla je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

Jedan predmet još nije pronađen. Policija poziva građane da se jave ako imaju ikakva saznanja ili prepoznaju takav predmet. Krađa sa škrinje koju je u 14.om stoljeću dala izraditi kraljica Elizabeta Kotromanić vandalizam je kakav se ne može opisati.

- Jedan od rijetkih zlatarskih radova ne samo toga vremena nego općenito po veličini u svijetu. I u svakom slučaju, on nije samo crkveno vlasništvo, prema tomu treba mu posvetiti pozornost odnosno zaštititi ga, grad, država i zapravo nije mi jasno da se to uopće moglo dogoditi, ističe prof.dr. Ante Uglešić, arheolog.

Zbog umjetničke i kulturno-povijesne vrijednosti upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Iz Ministartsva kulture kažu da je, kako bi se povećala sigurnost škrinje, potrebno osuvremeniti sustave protuprovalne i protupožarne zaštite, uz uvođenje videonadzora. Krađa je šokirala i Zadrane.

- To je šteta velika, Šimun je zadarski zaštitnik.

- Baš da u crkvu dođe za krađu, to me baš me iznenadilo.

- Ovo je strašan podatak, da se netko uopće sjetio ići to raditi.

Oni dijelovi koji su pronađeni, sada su u rukama zadarskih konzervatora. Pred njima je težak i zahtjevan posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!