Skrivena građevina kraj Šibenika arheološko je blago

12.05.2021.

17:18

Autor: Petar Mikuličin/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Skrivena građevina kraj Šibenika arheološko je blago

Skrivena građevina kraj Šibenika arheološko je blago

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nastavljaju se istraživanja na arheološkom lokalitetu Mukoše u blizini Goriša, na pola puta između Šibenika i Drniša. Riječ je o lokalitetu koji šibenski Muzej i zagrebački Institut za arheologiju otimaju od zaborava.

Brežuljak u Gorišu krije mnoge tajne. Istraživanje lokaliteta Mukoše, poznatog i po nazivima Obrenjača te Sveti Juraj, seže još u 80-e godine prošloga stoljeća.

- Prvi put sam kao student ovdje došao 1983. godine, kad nas je pozvao fra Milan Ujević. Kolegu Gunjaču i mene, i još nas iz Muzeja. Da dođemo i pogledamo o čemu se radi, prisjeća se Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika.

Radi se, pokazalo se poslije, o impozantnoj građevini, atipičnoj za ove krajeve, čiji tlocrt podsjeća na crkvu.

- Ne možemo sa sigurnošću reći o kakvom se objektu radi, jer nismo naišli na nijedan artefakt iz vremena da se može datirati. Vjerojatno se radi o crkvi, tek nekoliko metara u promjeru manjoj nego što je Sveti Donat u Zadru, kaže Željko Krnčević.

- To ćemo vidjeti kad se još malo spustimo, ako nađemo neki artefakt koji nas na to upućuje, dodaje.

Upustilo se, zato, u sustavno istraživanje. Potkraj prošle godine počeli su probni radovi, a sada i arheološki.

- Želimo, zapravo, upotpuniti tu priču koju su naši časni prethodnici već davno utvrdili da se radi o izuzetno važnom prostoru, priča Marko Dizdar, ravnatelj Instituta za arheologiju.

Na mjestu urušenog objekta zasad - grobovi.

- Tijekom tog uklanjanja sloja smo otkrili ove godine 20 novih grobova, sveukupno sada smo na 30 otkrivenih grobova, objašnjava Juraj Belaj, znanstveni savjetnik Instituta za arheologiju.

- To su grobovi s kraja 16., početka 17. stoljeća, navodi Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika.

U posljednja dva tjedna istraživanja ručno su izbacili kubike i kubike kamena!

- Nikakav bager ne dolazi u obzir, jer morate paziti da ne oštetite grobove. Čeka nas, još jedno dva i pol metra možda debelog sloja urušenja, a onda se nadamo pravim rezultatima na dnu objekta, rekao je Juraj Belaj.Sada hrpa kamenja i humusa, a potencijalno novi magnet za turiste u blizini Nacionalnog parka Krka.

- Kojega ćemo moći valorizirati na jedan arheološko-turistički i kulturni način, kaže ravnatelj Muzeja grada Šibenika.

I dobiti još jednu iznimnu točku na arheološkoj karti ne samo grada i županije, već i cijele Hrvatske!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!