17:52 / 07.05.2021.

Autor: A.M./Hina/HRT

Obnovu dvorca Tikveš u Kopačkom ritu sufinancira EU

Radovi preuređenja dvorca Tikveš

Radovi preuređenja dvorca Tikveš

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Projekt Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš izvijestio je kako je obnova dvorca Tikveš u Kopačkom ritu u tijeku, ukupno će koštati 61 milijun kuna, a EU će sufinancirati 85 posto. 

- Izvedba projekta ima za cilj vratiti bivši sjaj dvorcu Tikveš te uz primjenu suvremene tehnologije omogućiti povratak u bogatu prošlost. Povratak izvornog pročelja dvorca posjetiteljima će omogućiti uživljavanje u Eugena Savojskog i u članove obitelji von Habsburg te u uloge drugih vlasnika i stanovnika dvorca, naglasila je rukovoditeljica Odsjeka za prihvat posjetitelja i edukaciju JUPP Kopački rit Ružica Marušić.

Podsjetila je kako se novija povijest Kopačkog rita ispisuje od konca 17. stoljeća u kojoj Eugen Savojski darovnicom ugarsko-hrvatskog kralja Leopolda prima na dar područje Kopačkog rita i osniva gospodarstvo Belje. Nakon smrti Savojskog, posjed preuzima obitelj von Habsburg. Dvorac u Tikvešu, te život žitelja ovjekovječen je na fotografijama Isabelle von Habsburg, jedne od prvih europskih i svjetskih fotografkinja.

Za vladavine kralja Aleksandra Karađorđevića Kopački je rit proglašen rezervatom. Kopačkim ritom od 1959. godine upravlja lovno-šumsko gazdinstvo Jelen, a 1967. godine Kopački rit postaje Upravljani prirodni rezervat. U Domovinskom ratu kompleks je devastiran, a nakon 1997. godine i mirne reintegracije, područjem Parka prirode upravlja JUPP Kopački rit, kazala je Marušić na jučerašnjem predstavljanju.

Povodom Dana otvorenih vrata čitani su dijelovi romana u kojemu je glavna junakinja bivša stanovnica dvorca Isabella von Habsburg. Riječ je o romanu Bizarij književnice i znanstvenice Jasne Horvat. Provodnu nit romana čini Isabella von Habsburg. Ona u romanu opisuje ladanjski život koji je s obitelji provodila u Tikvešu, ali i svoj odnos prema fotografiji, lovu i kulturi s početka dvadesetog stoljeća. U predstavljanju romana, uz autoricu, su sudjelovali članovi Instituta Andizet i studenti Ekonomskog fakulteta u Osijeku, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!