Obnova zapuštenog dvorca bogate povijesti

03.02.2021.

07:06

Autor: Zrinka Perić, Daniel Gurov/Dnevnik 2/B.A./HRT

Nuštarski dvorac

Nuštarski dvorac

Foto: Dnevnik / HRT

Nuštarski biser, dvorac koji je sagrađen u 18. stoljeću i u kojem su živjeli brojni grofovi i carevi, godinama je bio zapušten te devastiran, no 105 milijuna kuna, osiguranih u sklopu programa Slavonija, Baranja i Srijem, trebalo bi biti jamac da će obnova uskoro početi.

Kao glavni meštar kroz dvorske hodnike Nikolin prastric grofovima Khuen Belasi donosio je važne ceduljice.

- Bila su dva brata, jedan je živio u većem dvorcu, drugi u malom, objašnjava Nikola Šuća, predsjednik nuštarskog KUD-a "Seljačka sloga".

Prije njih u dvorcu su živjeli i Marija Terezija i barun Trenk, no kontesa Belasi zauvijek je ostala u pamćenju puka.

- Kad se jednoj obitelji zapalila kuća, ona je bila prva koja je dolazila na konju i pomagala gasiti, priča Šuća.

Život su u dvorcu tijekom povijesti ugasili ratovi. Devastiran je i opljačkan, a 1991. bio je česta meta agresoru. Danas je, kažu, opasan za život.

- Djeca svakodnevno prolaze ovuda odlaze do škole. Ne daj Bože da padne jači snijeg, dio krovišta bi se sigurno urušio, kaže načelnik općine Nuštar Hrvoje Drinovac.U sklopu Vladina projekta Slavonija počinje obnova zaštićene spomeničke baštine.

- U zgradi velikog dvorca predviđeno je smještanje muzeja s pratećim sadržajem, suvenirnice, razni saloni, kaže Danijela Kadoić Kučibradić, voditeljica projekta dvorca Khuen-Belasi u Nuštru.

A perivojem, u kojem su nekada uživale grofice, šetat će mještani Nuštra. Grofovi unuci u Nuštar su obećali doći, s vinom i vrijednim dokumentima iz obiteljske arhive.

- Napisali su u poruci da se sigurno otac s neba smije jer mu je drago, kaže Drinovac.

Kad se drevni dvorac iz dugoga sna probudi, trebao bi obogatiti i turističku ponudu na istoku zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!