Baranjska planinarska obilaznica puštena u promet

18.04.2021.

07:00

Autor: Hrvoje Đurašin/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Baranjska planinarska obilaznica

Baranjska planinarska obilaznica

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Hrvatskoj je oko 45 tisuća planinara. Od danas im je na raspolaganju nova pješačko-planinarska staza na baranjskom Banskom brdu - "Baranjska planinarska obilaznica". Godinama je trajala izrada i trasiranje staza od 30 kilometara, za što su zaslužni članovi planinarskog društva "Zanatlija" iz Osijeka.

Od samog osnutka planinarsko društvo "Zanatlija" iz Osijeka tijesno je povezano s Baranjom i njezinim pješačko-planinarskima stazama. Ove godine slavi se pedeseta obljetnica društva, pa su, kažu, odlučili trasirati i pustiti Baranjsku planinarsku obilaznicu u promet za planinare, turiste i sve dobronamjerne ljubitelje prirode.


Stazu krase prekrasni vidici i baranjski surduci. Zbog prirodnih ljepota, omiljena je među pješacima rekreativcima i turistima. Rad na izradi i trasiranju staze bio je složen zbog raznovrsnog terena, ali autori i izvođači projekt su uspješno priveli kraju.


- Bio je to kompleksan rad na puno terena. Hodanje, hodanje... Trajalo je više od pet godina dok smo sve to postavili, rekao je autor trase Đuro Conjara (PD "Zanatlija", Osijek).


- Ovo nisu šume, ovo su orasi i bagremi. To je nekad vrvjelo životom, a mi pokušavamo da opet vrvi životom, poručuje autor trase Krešimir Čandrlić iz istog planinarskog društva.

Baranjska planinska obilaznica, pola sata vožnje od Osijeka, linijskog je tipa, ukupne duljine 30 kilometara, sa 16 kontrolnih točaka, a 9 sati hoda potrebno je da se prijeđe. Pogled prema Mađarskoj, Vojvodini, Osijeku i Erdutu...


- Ja bih volio propješačiti ovo sve, vidjeti. Jer očigledno da ni sam kao župan ne poznam dovoljno svoju županiju, kad sam ostao zatečen ovom ljepotom, krajolikom kojim se stvarno možemo pohvaliti i trebamo ga pokazati, poručio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.


Planinarsko društvo "Zanatlija" iz Osijeka planira označiti još šest planinarsko-turističkih staza koje će se nadovezati na Baranjsku planinarsku obilaznicu, a bit će to i početak izrade kružnih pješačkih staza na području Osječko-baranjske županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!