Što radi poljoprivredni redar?

21.01.2023.

08:25

Autor: Hrvoje Đurašin/HRT

Poljoprivredni redar

Poljoprivredni redar

Foto: HTV / HRT

Nekada su mnoga sela u Slavoniji imala poljare, ljude koji su vodili brigu o pašnjacima, poljoprivrednim površinama i šumarcima te pazili na njih. Štitili su ih od krađe i uništavanja. Danas ih je u Slavoniji desetak i rade kao poljoprivredni redari.

Antun Mak već je sedam godina poljar, poljoprivredni redar u općinama Čepin, Vuka, Ernestinovo. Iako je, kaže, zadovoljan poljoprivrednicima, njihovim ponašanjem i odnosom prema poljoprivrednim površinama, redu na njima i oko njih, i dalje se povremeno pojavljuje problem neodgovornog odlaganja animalnog i krupnog otpada.

- Iako imamo i reciklažno dvorište koje prima sve vrste otpada dešava nam se da na vratima reciklažnog dvorišta nađemo kupatilo,dnevnu sobu ili otpatke od klanja pilića, rekao je Mak.

Načelnik općine i sam je poljoprivrednik, odmah je uočio da na velikoj poljoprivrednoj površini oko općinskih naselja vlada nered i smeće. Mnogo se zemlje ne obrađuje, prekrio ju je korov i ambrozija. Ali tu je i najvažniji problem.

- A to je provođenje gospodarskih programa.Gdje poljoprivredni redar autonomno nadgleda sve poljoprivrednike i da oni provode svoj gospodarski programa na temelju kojeg su dobili zemljište u zakup ili na korištenje, rekao je Dražen Tonkovac, načelnik općine Čepin.

- Poljoprivrednici vlasnici poljoprivrednog zemljišta odgovorni su u provođenju agrotehničkih mjera u 99% slučajeva.Ono nešto malo naš poljoprivredni redar riješi, rekla je Marica Beraković, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalnu djelatnost Općine Čepin.

Nema više neodgovornog paljenja korova, krađe usjeva, divljih odlagališta, blatnih i oštećenih prometnica od poljoprivredne mehanizacije, štete na objektima izvan naselja. Zato se više i ne pišu kazne, nego samo opomene.

- Jako malo kazni pišemo,jer većinom nema razloga sve se većinom riješi dogovorima i ljudi su vrlo korektni, dodao je Mak.

Općina Čepin pionir je u ujedinjavanju s drugim općinama zbog smanjenja troškova iz općinskih proračuna, stoga općinski poljoprivredni redar, poljar i komunalni redar svojim su poslovima zaduženi i u Općinama Ernestinovo i Vuka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!