Osječki Sakuntala park najljepši u Hrvatskoj

08.07.2022.

09:35

Autor: Hrvoje Đurašin/V.K./Vijesti/IMS/HRT

Sakuntala park

Sakuntala park

Foto: Hrvoje Đurašin / HRT

Osječki Sakuntala park proglašen je najljepšim parkom u Hrvatskoj. Nakon titule Eco Cityja i najboljeg Adventa u Hrvatskoj, ovo je treće priznanje Osijeku portala gradonačelnik.hr na kojem glasuju građani i stanovnici nominiranih gradova i mjesta u određenim kategorijama. U izboru je bilo 27 parkova iz 18 gradova i 2 općine.

Sakuntala park je izgrađen 1890. godine u doba secesije,po projektu svjetski poznatog arhitekta Viktora Axmanna,a naziv Sakuntala je po indijskom epu Sakuntala djevojke, koja je život uskladila s prirodom i prirodnim procesima. Proglašen je najromantičnijim parkom u Osijeku, a kip epske Sakuntale je poklon grada Berlina. U istočnom krilu parka je mali glazbeni paviljon a na njegovom ulazu su dva kipa sfingi.Kao i onog reljefa na fasadi kina Uranija pored parka koji je nekad bio masonski hram.

- Ovim smo potvrdili da smo zeleni grad.Osijek ima specifičnost da ima više parkova nego trgova i to je ono čime se ponosimo.Nastavit ćemo dalje uređivati naše parkove i naše zelene površine.Ove godine smo izdvojili 13 milijuna kuna za održavanje zelenila i parkova. Grad nikada nije bio uredniji i čistiji, naglašava Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

- Ovo je dokaz sinergije gradske tvrtke i grada Osijeka. Hvala im što nas prate. Što slušaju mišljenja naših stručnih ljudi koji se bave ovim stvarima iza nas i što su isto prepoznali stanovnici, istaknuo je Igor Pandžić, direktor Unikom Osijek.

Osijek je grad s najviše zelenih površina u Hrvatskoj u odnosu prema svojoj veličini. Ta ljubav Osječana prema zelenilu više je puta nagrađivana pa je Osijek osamdesetih čak nekoliko puta bio nositelj Zelene vrpce, nagrade koju osvajaju samo oni gradovi koji mnogo čine u uređivanju i održavanju gradskih parkova. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!