Šokački vez novo nematerijalno kulturno dobro Hrvatske

04.03.2021.

07:24

Autor: Barač Perošević/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Šokački vez novo nematerijalno kulturno dobro

Šokački vez novo nematerijalno kulturno dobro

Foto: Dnevnik / HRT

Baranjski šokački vez odnedavno je, kao 184. nematerijalno kulturno dobro, upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Tako će se očuvati znanje i umijeće baranjskih vezilja, kao i identitet baranjske zajednice te njezina bogata nematerijalna kulturna baština.

Izvezeno ruho bogatstvo je i ponos gospođe Jelice. Sve o šokačkom vezu naučila je od majke.

- U svaku kockicu moram četiri puta zabosti iglu da se popuni ta kockica, da to tako lijepo bude, objašnjava Jelica Mesar iz Branjinog Vrha.

- Za baranjski vez je konac koji se proizvodio od pređe ili od ovčje vune, znači na preljama su se proizvodili konci koji su se koristili za tkanje ili za šivanje, kaže Marko Horvat.

Ova stoljetna ostavština baranjskih Šokaca glavni je ukras narodnih nošnji.

- Na tim motivima možemo vidjeti različite ptice, jelene, golubiće isto tako brojne nekakve geometrijalizirane biljne motive, česti su tulipani. To su prvenstveno starije tehnike veza, različite tehnike bijelog veza,a onda i u boji, kako bi u Baranji rekli na rubinama šarenkama, objašnjava Vlasta Šabić, viša kustosica Muzeja Slavonije, Osijek.

- Sve se radi brojanjem niti, koristi se četiri boje konca, crveni, crni, plavi i bijeli, za bijele vezove i specifično je po tome što je što je potrebno puno truda, rekla je Evica Kostolić.

Zahvaljujući nasljeđu i baranjskim veziljama, tehnika veza još je živa. Odnedavno je i zaštićeno kulturno dobro.

- Do sada je na području Osječko-baranjske županije odnosno s područja upisano 11 kulturnih dobara nematerijalnih, a u široj nekoj regiji Slavonije je 40-tak, kaže Mirela Ravas, Konzervatorski odjel u Osijeku, Ministarstvo kulture.

Baranjski šokački vez dio je vrijedne bogate baštine. Tako je sačuvano vrelo znanja i umijeća za sve buduće generacije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!