Veliko otkriće na Hvaru: Izronio grad ispod grada

04.03.2022.

16:59

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/Maja Zrnić

Novo arheološko otkriće u Starom Gradu na Hvaru

Novo arheološko otkriće u Starom Gradu na Hvaru

Foto: Regionalni dnevnik/HTV/IMS / HRT

U povijesnoj jezgri Staroga Grada na Hvaru postavlja se nova vodovodno-kanalizacijska mreža, a radovi su otkrili brojne tragove drevne prošlosti, pa arheolozi istražuju na čak 17 lokaliteta.

Izronio je grad ispod grada. Segment ovog mozaika na Srednjoj ulici je otprije poznat široj javnosti. No sada je istražen u cijelosti, a otkrivene su dvije nove prostorije prekrivene mozaikom.


- Pronađeni mozaik ukrašen je višebojnim geometrijskim i floralnim motivima i vrhunske je izrade. Temeljem analogije sa sličnim mozaicima i radioničkim stilovima, mi pretpostavljamo da datira iz 2. stoljeća, istaknula je dr. Marina Ugarković sa zagrebačkog Instituta za arheologiju. 


Rimska je Farija bila municipij sa svojom gradskom upravom, čiji su imućni građani mogli podizati luksuzna zdanja.


-  S obzirom na bogatstvo ovih mozaika i na veliku količinu pokretnih materijala koje tek treba obraditi, ne može se, po meni, sa sigurnošću reći radi li se o privatnoj građevini ili o javnoj građevini. Ta su pitanja još otvorena, rekla je Andrea Devlahović iz Muzeja Starog Grada. 


Sada se istražuje Trg sv. Stjepana u čijoj su blizini, južno od trga, otkriveni novi, rubni bedemi grčkog Farosa.


- Ovo je mali iskop, koliko nam je prostor dopustio, ali nama je jako važan, zato što smo otkrili ostatke bedema Farosa iz 4 stoljeća prije Krista, kaže dr. Sara Popović.  


Radovi se nastavljaju do početka turističke sezone, kada ćemo dobiti odgovore na mnoga pitanja. Zaštitna arheološka istraživanja vodi Institut za arheologiju i Muzej Staroga Grada.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!