Morska crkva u Starom Gradu - Farosu

17.02.2021.

17:03

Autor: Pozitivno/HRT

Crkva sv. Jerolima

Crkva sv. Jerolima

Foto: Pozitivno / HRT

Stari grad na Hvaru skriva svakakve ljepote Među njima je i drevna crkvica sv. Jerolima koja i dalje okuplja ljude. A kako- doznaje ekipa emisije Pozitivno:

Ako Starom Gradu prilazimo s morske strane, otvorit će nam se pogled na samostanski sklop Eremitaž i crkvu sv. Jerolima.


- Crkvica sv. Jerolima, možemo s pravom reći, je morska crkva. Nalazi se sa zapadne strane neposredno na ulazu u starogradsku luku. Ona je bila dio jednog šireg samostanskog kompleksa koji je građen krajem 15. stoljeća, priča profesor povijesti Vinko Tarbušković.


Tarbušković dodaje i interesantan podatak da je crkvicu sa samostanom izgradio župnik, svećenik Nikola Barbeta, isti onaj koji je izgradio i samostan sv. Vinka, današnju crkvicu sv. Lucije.


Stariji dio crkve obuhvaća istočni dio s apsidom, a kasnije, u 16. stoljeću, izgrađen je zapadni četvrtasti dio građevine.

- U donjem dijelu sa zapadne strane vidljiv je polukružni otvor. Pretpostavlja se da je to bio otvor za navlačenje brodova koji su se onda opremali s brodskom opremom. Gornji dio je svakako služio kao promatračnica i imao je obrambene elemente, ističe Tarbušković.


Vinko Tarbušković podsjeća i na jednu lijepu priču iz kolektivne memorije Starograđana.


- Poznato je, naime, da je se od crkvice sv. Jerolima pa sve do druge strane, do predjela današnjeg Mlina, nekad protezao lanac. Lanac se protezao za vrijeme gusarskih upada, koji je sprječavao od upada u luku, znači radi obrane grada se upotrebljavao lanac - veruga ili veriga, kako ga zovu na Jadranu. Poznat je upad turske flote i pustošenje otoka Hvara, Brača i Korčule u 16. stoljeću, objašnjava Tarbušković.


Vinko Tarbušković

Vinko Tarbušković

Foto: Pozitivno / HRT

Iznad ulaza u crkvu je reljef sv. Jerolima, a s morske strane je prikaz Gospe s Isusom.


- Poslije toga je crkva bila pod zaštitom bratovštinom sv. Jerolima, sve dok francuske vlasti nisu ukinule bratovštinu. Bilo je to u 19. stoljeću kada se ona u potpunosti zapušta, kaže Tarbušković.


Koncem 19. stoljeća crkva se predaje na upravljanje Gradu Starom Gradu. Počelo se istraživati podmorje ispred svetog Jerolima, koje krije mnoge tajne.


- Zadnjih 3 do 4 godine Umjetnička akademija u Splitu zajedno sa Splitsko-dalmatinskom županijom, koja financira projekt, otkrila je dva valobrana, ili lučku strukturu za privez brodova. Znači možemo reći da je uvala Bonj bila najvjerojatnije pomoćna luka drevnog Farosa, tj. Staroga Grada kroz povijest, napominje Tarbušković.

Sveti Jerolim i nekadašnji pustinjački sklop Eremitaž odoljeli su zubu vremena. U današnje vrijeme crkva služi kao ljetna gradska galerija u kojoj se održavaju izložbe, radionice i predavanja. 


U galeriji su, u razdoblju tijekom kojega ju je vodilo zagrebačko Učilište Studio Tanay, izlagali mnogi naši eminentni umjetnici poput Marije Ujević Galetović, Nives Kavurić Kurtović, Tomislava Buntaka, Ivice Šiška, Zoltana Novaka, Tonija Franovića i Dubravke Lošić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!