Sućuraj na Hvaru, povijest duža od 2 tisuće godina

20.05.2022.

06:49

Autor: Maja Zrnić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Sućuraj, povijest duža od 2 tisuće godina

Sućuraj, povijest duža od 2 tisuće godina

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Sućuraj je oduvijek bila važna luka otoka Hvara. Mjesto ima bogatu povijest, a kroz njega je ekipu HRT-a poveo arheolog Nikša Vujnović.

Kao arheolog 50-tak godina istraživao je lokalitete na području istočnog dijela otoka Hvara, a posebno bogato nalazište otkriveno je u samoj luci.

- Jako je bitno bilo što imamo luku za koju se zna da je postojala još u prvom tisućljeću prije Krista. Ona je bila jezgra iz koje se razvija naselje, crkva i sve ostalo. Jer dobra luka, zajedno s poljem i nekoliko izvora vode - to je sasvim dovoljno da se mogu ljudi naseljavati i živjeti, kaže Nikša Vujnović.

Istočna punta otoka Hvara udaljena je od kopna samo 5 kilometara, pa se tim putem na otok doseljavaju novi stanovnici. Sućuraj je, dodaje Vujnović - kasnoantičkog porjekla, to je sv. Đorđe, sv. Juraj. Ali to je važno, da svi toponimi potječu iz tog vremena, odnosno po doseljavanju slavenskih plemena tj. Hrvata, naglašava.

Novi stanovnici otoka grade crkvu sv. Jurja i oko nje naselje. U predvorju nove crkve sv. Jurja su i temelji stare crkve sv. Jurja, koja se prvi put spominje 1331. u Hvarskom statutu. Bježeći pred Turcima, stanovnici s Makarskog područja spas nalaze na otoku, o čemu svjedoči natpis na bosančici ugrađen kraj samog ulaza u crkvu .

- Ovo je počasni natpis kojim na 10. godišnjicu smrti biskupa Žarkovića 1655., na poštenje blažene Gospe, podižu Petar Kulišić i Tomica Delali koji su bili poznati po borbama protiv Turaka. Sućuraj je smješten u centru tih zbivanja, između Dubrovačke republike, Turskog carstva i Mletaka, objašnjava arheolog.

Tijekom duge povijesti mijenjala su se carstva i države. Koncem 19. stoljeća ovdje je živjelo 850 stanovnika. Danas ih je, kaže Vujnović 250 stanovnika, ali ima i vikendaša pa ih je na popisu. No ipak, u Sućurju se gradi novi vanjski gat kojim će se proširiti luka. U kombinaciji s ribarstvom i poljoprivredom, turizam postaje važan pokretač razvoja istočnog dijela otoka Hvara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!