Projekt „Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru"

07.06.2022.

17:21

Autor: Maja Zrnić/V.K./Rergionalni dnevnik/IMS/HRT

 Projekt „Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru"

Projekt „Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru"

Foto: RD / HRT

Na srednjodalmatinskim otocima provodi se projekt „Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru". U potrazi za živim primjercima periske istraživački tim s Hrvatskog veterinarskog instituta stigao je i na hvarski otočić Šćedro. 

Ako u uvali Lovišće na otoku Šćedru, primijetite žute plutače, nemojte ih dirati, one su dio znanstvenog projekta očuvanja plemenite periske u Jadranskom moru.

- Uvijek biramo mjesta gdje su prije bile velike populacije periske. Iako pretraživanjem podmorja nismo našli žive periske, postoji mogućnost da ih jednostavno nismo mogli naći i da ove koje su ostale žive mogu producirati ličinke koje će se uplesti u ove naše kolektore, rekao je dr.sc. Željko Mihaljević, voditelj istraživačkog tima, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb.

Ispod žutih plutača, u moru na dubini od 5 do 15 metara postavljeni su kolektori za prihvat ličinki plemenite periske.

- Mi smo danas postavili 3 niza, na svakom nizu su 4 kolektora, znači 12 kolektora će do jeseni plutati u struji mora i nadamo se da ćemo na njima zateći živu ličinku plemenite periske. Tako smo i otkrili perisku na sjevernom Jadranu u jednom pretraživanju koje je bilo uz postavljanje kolektora, naglasila je Angela Bradarić, istraživački tim, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb.

Dobre vijesti stižu iz Omiša gdje je pronađena živa jedinka plemenite periske.

- Zahvaljujući gospodinu Elvinu Laci koji je dojavio jednu perisku koju smo nazvali Nova nada. Ona se nalazi u Omišu i prošla je dvije faze masovnog mortaliteta, tako da vjerujemo da ih ima još, da nije jedina i nastavit ćemo istraživati to područje, naglasila je Jelena Kurtović Mrčelić, JU More i krš, Split.

One periske koje su uspjele preživjeti masovni mortalitet, postale su rezistentne i bude nadu da bi se ovaj najveći školjkaš ipak mogao vratiti u Jadran.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!