U svečanom mimohodu 57. Vinkovačkih jeseni više od 2500 sudionika

18.09.2022.

Zadnja izmjena 13:16

Autor: M.M./HRT

Svečani mimohod Vinkovačkih jeseni

Svečani mimohod Vinkovačkih jeseni

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Vrhunac je 57. Vinkovačkih jeseni. Gradskim ulicama prošao je veliki svečani mimohod i revija konjskih zaprega. U Vinkovcima je, uz pjesmu i ples, bogatu kulturnu baštinu predstavilo više od 2500 sudionika iz 68 folklornih društava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije. 

Prolazeći vinkovačkim ulicama i trgovima sudionici svečanog mimohoda uz pjesmu i ples pokazali su dio narodne tradicije kraja iz kojeg dolaze. Pratio ih je velik broj posjetitelja, od izlaza iz Gradske tržnice preko gradskog središta pa sve do nogometnog stadiona HNK Cibalia.

Mimohod su predvodili Udruga mažoretkinja općine Nuštar i Osječki puhački orkestar, iza kojih su djevojke i momci u narodnim nošnjama nosili grbove Vinkovačkih jeseni, Grada Vinkovaca, Republike Hrvatske i Vukovarsko-srijemske županije. Zatim su, prije folklornih skupina, prošli članovi povijesnih postrojbi Hrvatskog sokola iz Vinkovaca, Osijeka, Požege i Županje te članovi Vinkovačkih šokačkih rodova.

Mimohod je završio revijom konjskih zaprega i jahača. Vinkovcima je prošlo 30-ak svečano ukrašenih konjskih zaprega i 50-ak jahača.

Sudionike mimohoda s velike pozornice na Trgu bana Josipa Šokčevića pozdravio je vinkovački gradonačelnik i predsjednik organizacijskog odbora 57. Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić. Poručio je kako je ta manifestacija od samih početaka slavila i čuvala jedinstvo hrvatskog naroda.

- Uz ples i pjesmu čuvari tradicije iz cijele zemlje u svečanom su mimohodu još jednom pokazali kako se tradicija čuva od zaborava, rekla je Zrinka Perić, koja je u Vinkovcima razgovarala s voditeljem mimohoda Ivanom Lionom.

- Cijela manifestacija i jest osmišljena da bi se tradicija očuvala. Nadamo se da će tako biti i ubuduće, da će i mladi to nastaviti. Vinkovci su prepoznati u svijetu po Vinkovačkim jesenima, a narodno ruho najveći je dio te prepoznatljivosti, rekao je Lion.


Današnja povorka, sa 68 KUD-ova, 50-ak jahača i 30-ak svečanih zaprega, još je jednom prenijela Hrvatskoj i svijetu sav sjaj i bogatstvo neprocjenjive baštine hrvatskoga naroda. 

- Nešto najljepše što kao folkloraš možete poželjeti, sudjelovanje je u svečanom mimohodu Vinkovačkih jeseni, a posebna je čast KUD-ovim iz drugih županija i država biti pozvan i predstaviti se na Vinkovačkim jesenima, kruna rada za svakoga folkloraša. Pozivam sve građane i goste grada Vinkovaca i okolice da nam se pridruže danas u 10 sati na svečanom mimohodu i uživaju u bogatstvu baštine hrvatskoga naroda na jednom mjestu, poručio je koordinator povorke Ivan Lion.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!