Tajne života kroz tisuće godina Nakovane

07:03 / 17.06.2022.

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/P.F./HRT

Iskapanja u Nakovani

Iskapanja u Nakovani

Foto: Dnevnik / HRT

U mjestu Nakovanj na Pelješcu (Nakovana, starosjedilačko ime) arheolozi istražuju grobove pokraj povijesne Gradine. Otkrivaju se brojni detalji zahvaljujući kojima se polako slaže povijesna priča o kontinuitetu života na tom području dulja od 2000 godina.

Jako sunce i visoke temperature ne smetaju ekipi arheologa - pomno paze na svaki, pa i najmanji detalj iskopane zemlje u Nakovani, jednom od najvažnijih, ne samo hrvatskih, nalazišta.

- Na jednom, relativno, malom prostoru možemo pratiti gotovo u kontinuitetu od par tisuća godina i život u smislu naselja i pogrebne običaje u smislu pokopavanja pod gomilama ili uz gomile. Ovo je jedno od rijetkih područja gdje imamo kroz barem 2000-2500 godina kontinuitet i naseljavanja i pokopavanja, objasnio je dr. sc. Domagoj Perkić, arheolog, Dubrovački muzeji.

Život u Nakovani na vrhu poluotoka Pelješca datira i prije 1000. godine prije Krista. Prema svemu sudeći riječ je o arheološki doista bogatom području. To svjedoči i Gradina, kao i pedesetak gomila, odnosno grobova.

- Pitanje je čime su se ovi ljudi bavili što su živjeli tu, u to vrijeme. Zanimljivo je da Gradina na moru skoro nema, sve su u unutrašnjosti, tako da je očito stočarstvo bilo jedno od glavnih grana privrede, smatra dr. sc. Borut Križ, arheolog iz Slovenije.

Premda je nalazište Nakovana poznato već stoljećima, pa je samim time bilo često i opljačkano, još uvijek se u grobovima kriju brojne vrijednosti. Ipak, od samih predmeta vrijednije su spoznaje koje arheolozima otkrivaju priču o kontinuitetu života na ovim prostorima dužim od tisuća godina. Istraživanja pokazuju da se upravo tu odigrala i jedna od važnijih bitki u rimskom osvajanju ovog područja.

- Ovo naselje domaćeg stanovništva bilo je osvojeno od rimske vojske. Znamo to jer smo pronašli stotine projektila iz rimskih praćaka. To su olovni projektili koji se izbacuju na neprijatelja i distribucija tih projektila, praktički mjesto na kojem su pali, pokazali su nam s kojeg mjesta je zapravo krenuo napad na taj prostor. Na tom mjestu od kuda je krenuo napad imali smo jedinstvenu i vrli rijetku prigodu pronaći par projektila koji nisu bili upotrebljeni, istaknuo je dr. sc. Hrvoje Potrebica, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Nakovanu zajednički istražuju Arheološki institut i Filozofski fakultet iz Zagreba, kao i Arheološki muzej iz Dubrovnika. Pred arheolozima su još godine i godine posla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!