Tehnički muzej: Izložba posvećena ženama u znanosti i tehnologiji

14.12.2021.

16:55

Autor: P.F./Hina

Ilustracija, izložba u Tehničkom muzeju

Ilustracija, izložba u Tehničkom muzeju

Foto: Igor Kralj / Pixsell

"Žene i tehnika izložba rodno inkluzivne tematike", postavljena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, afirmira žene koje su pridonijele razvoju znanosti i tehnologije, ali i propituje utjecaj razvoja znanosti i tehnologije na život i društveni status žena, s naglaskom na radnu sferu.

Žene su u povijesti znanosti i tehnologije do osamdesetih godina uglavnom bile zanemarene, podsjeća se u najavi izložbe, čije su autorice koncepta: Barbara Blasin, Kosjenka Laszlo Klemar i Tea Kantoci.

Kako se napominje, tek je u novije vrijeme "otkriven" velik broj zaslužnih znanstvenica i izumiteljica od kojih su neke našle svoje mjesto i u službenim povijesnim pregledima, napominje se u najavi izložbe, a i istraženi su i dokumentirani složeni društveno-povijesni procesi te često slabije vidljivi faktori koji su uzrokovali njihovu povijesnu nevidljivost.

Izložba donosi priče o istaknutim znanstvenicama, ženama koje su probijale društveno nametnute barijere i istaknule se u stereotipno muškim zanimanjima, ali i o anonimnim ženama koje su unatoč tome što su bile osuđene na drugorazredne, repetitivne, slabo plaćene poslove uspjele zadužiti znanost.

Bez njihova doprinosa znanost i tehnologija kakve danas poznajemo bile bi bitno drukčije, ističe se.

Izložba se koncepcijski oslanja na odjele stalnog postava Tehničkog muzeja i sastoji se od više interpoliranih cjelina koje postojeći izložbeni narativ dopunjuju komplementarnim, s fokusom na žene.

To su Astronautika, Automobilska tehnika, Zrakoplovstvo, Javni prijevoz, Telegrafija i telefonija, Tehnika pisanja i umnožavanja teksta, Kućanska tehnika, Računalna tehnika, Tekstilna tehnika, Radijska i televizijska tehnika, Industrija, Rudarstvo, Vatrogastvo, Obrazovanje.

Dva paralelna narativa ne upućuju na dvije povijesti ("žensku" i "mušku"), već apostrofiraju potrebu za revizijom općeprihvaćenog, uvriježenog znanja, dodaje se.

Za izložbu, koja će biti otvorena do 15. ožujka, vrijedi ulaznica za stalni postav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!