17:02 / 29.04.2021.

Autor: Jelena Tomac/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

U Rijeci otvorena izložba ''Nepoznati Klimt - ljubav, smrt, ekstaza''

 Dugoočekivana izložba u Rijeci

Dugoočekivana izložba u Rijeci

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dan uoči zatvaranja Europske prijestolnice kulture, u Rijeci je otvorena dugoočekivana izložba Nepoznati Klimt - ljubav, smrt, ekstaza. Publika ima priliku razgledati originalne radove Gustava Klimta, koji su nakon 133 godine skinuti sa stropa riječkoga kazališta i restaurirani.


Nakon dvije godine restauracije, u Palaču šećera uselilo je devet slika neprocjenjive vrijednosti. Među njima i tri veličanstvene koje je sa samo 23 godine potpisao veliki Klimt.

- Pripadaju ranoj fazi kada slika još uvijek u duhu slikarstva kakvo je učio u školi umjetničkog obrta u Beču. Međutim, počinje naginjati secesijskoj stilizaciji i simbolizmu odnosno ovim slikama najavljuje ustvari novo razdoblje u povijesti umjetnosti, pojasnila je Deborah Pustišek Antić, autorica izložbe Nepoznati Klimt - ljubav, smrt, ekstaza.

Uz radove Gustava Klimta, tu su i slike njegova brata Ernsta te Franza Matscha, ali i multimedijske, interaktivne projekcije iz kasnije faze Klimtova stvaralaštva.

- Ovaj kontrapunkt između klasičnog i konvencionalnog Klimta i tehnologije 21. stoljeća nekako nam daje potpuni ugođaj na ovoj izložbi, rekao je Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke.

Riječanima slike nisu nepoznate, 133 godine krasile su strop riječkoga kazališta, no sada će ih prvi put moći razgledati izbliza.

- Po meni je ova izložba posebno značajna zato što ne predstavlja samo Klimtova djela nego baš Klimtova djela koja ostaju u Rijeci, znači ne samo našu već i europsku i svjetsku baštinu, rekla je Irena Kregar Šegota, direktorica tvrtke Rijeka 2020.

Nepoznati Klimt posljednja je izložba otvorena u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.

- Ta priča da je pred 130 godina izgrađena veličanstvena zgrada kazališta Ivana pl. Zajca s ovim slikama govori o tome da je Rijeka uvijek bila grad kulture, a to će nesumnjivo i ostati, poručio je Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik.

Izložba ostaje otvorena sve do sredine listopada, pa će ljubitelji umjetnosti, unatoč pandemijskim okolnostima, zasigurno pronaći put do Nepoznatog Klimta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!