Umro hrvatski slikar i grafičar Fadil Vejzović

01.10.2022.

00:43

Autor: P.F./Hina/HRT

Fadil Vejzović

Fadil Vejzović

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Hrvatski slikar i grafičar Fadil Vejzović umro je u petak nakon teške bolesti u 80. godini u Zagrebu, doznaje se iz kruga obitelji.

Fadil Vejzović rođen je u Sarajevu 1943., a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Raula Goldonija. Postdiplomski studij grafike i slikarstva završio je na Akademie der Bildende Kunste u Nurnbergu.

Od 1976. do 1986. radio je u magazinu Start kao art direktor. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoj umjetnički rad dobio je mnoge važne nagrade.

Od 2007., prema izboru Igora Zidića, njegova djela izložena su u stalnom postavu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu.

Posljednja izložba Fadila Vejzovića, "Tijelo svijet", postavljena je u zagrebačkoj Galeriji Josip Račić u ožujku ove godine.

Vječna tema i inspiracija umjetničkog rada Fadila Vejzovića bili su žensko tijelo i ljepota. Vejzović se, osim slikarstvom, tijekom cijele umjetničke karijere bavio i ilustracijama pa je surađivao s brojnim nakladničkim kućama.

Godine 2019. objavio je ilustriranu knjigu prema pjesmi Arsena Dedića "Kuća pored mora". Njegov atelje u Medulićevoj ulici u Zagrebu bio je mjesto okupljanja brojnih prijatelja i rasadnik inspiracije za mnoge umjetnike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!