UNESCO-ova povelja međimurskoj popevki

02.06.2023.

19:59

Autor: Ivica Grudiček/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Međimurska popevka

Međimurska popevka

Foto: HTV / HRT

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u Čakovcu je uručila UNESCO-ove povelje nositeljima kulturnog dobra međimurske popevke. Taj tradicijski napjev Međimurja uvršten je na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva potkraj studenog 2018. Popevka je među 21 nematerijalnim dobrom koje na tom prestižnom globalnom popisu pripada Hrvatskoj.

Ljubav, sreća, ali i neizmjerna tuga te čežnja za rodnim krajem osjećaji su koji se stoljećima provlače u stihovima i glazbi međimurske popevke.

- To su jako velike emocije, ja pjevam do 81. leta, to kaj ja nosim u srcu, to se ne da opisati ni povedati, to pjevam iz srca, naglasila je Cecilija Merkaš iz Domašinca.

Popevka je odražavala stvarnost malog čovjeka. Pjevalo se kad su se plele košare i kad se radilo na polju. Pjevalo se kad se slavilo, no mnogo češće kad se žalovalo.

- Tu se i plakalo i pjevalo, ne jedan dan, nek više, to je bilo kao svadba, to mladi ne znaju, nismo imali mobitele, rekao je Ivan Lisjak, KUD Novakovec.

Gotovo dvadeset tisuća Međimuraca vezano je uz svoju popevku. Od jedinstvenih pjesama nezaboravne tete Lize pa do brojnih kulturno-umjetničkih društava.

- Njeguje se popevka i u dječjoj dobi, vrtićima, školskoj dobi, na fakultetu, govori Jasna Hunjadi, KUD Seljačka sloga Nedelišće.

Od 2013. međimurska je popevka na nacionalnoj listi kulturne baštine, a potkraj 2018. i na onoj globalnoj - UNESCO-ovoj.

- Na popevki smo dokazali i pokazali i pokazat ćemo na svemu ostalome da naša baština, tradicija i povijest neće pasti u zaborav, istaknuo je Matija Posavec, međimurski župan.

Ministrica kulture najzaslužnijima je uručila UNESCO-ovu povelju za očuvanje popevke.

- To je velika stvar i zaista ova lista im treba biti poticaj da prenose tu vještinu i znanje mlađim generacijama, naglasila je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

I danas se Međimurje svojom popevkom diči - uz nju se veseli, ali i tuguje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!