Vinkovci: Pronađen kameni sarkofag iz rimskog doba

08.07.2022.

21:22

Autor: Hina/P.F./HRT

Pronađen sarkofag u Vinkovcima

Pronađen sarkofag u Vinkovcima

Foto: Franjo Sorčik / Služba za protokol i informiranje, Grad Vinkovci

Tijekom građevinskih radova u Zvonarskoj ulici u Vinkovcima pronađen je kameni sarkofag iz rimskog doba. Što skriva znat će se u ponedjeljak, za kada je predviđeno njegovo vađenje.

Kopajući u sklopu radova na aglomeraciji u Vinkovcima, radnici su ispod ceste u Zvonarskoj ulici uočili bočni dio rimskog sarkofaga. Iz Gradskog muzeja Vinkovci navode da je, preliminarno, riječ o sarkofagu iz 3. ili 4. stoljeća i prvom pronađenom u Vinkovcima u posljednjih 25 godina, te tek četvrtom cijelom sarkofagu pronađenom u gradu na Bosutu.

- Najstarije kontinuirano naseljeno naselje kao nepresušan izvor arheoloških nalazišta u svakoj svojoj ulici skriva poneku tajnu. Potencijalno veliko i značajno otkriće sada imamo u Zvonarskoj ulici, gdje je pronađen veliki rimskodobni kameni sarkofag. Trenutno je iskopan samo bočni dio sarkofaga, dok se ostatak nalazi ispod ceste. Vađenje sarkofaga predviđeno je za ponedjeljak kada će ga naši arheolozi i otvoriti, nakon čega ćemo više znati o ovom vrijednom nalazu, objavio je na svom Facebook profilu gradonačelnik Ivan Bosančić.

Iz Muzeja navode kako je velika vjerojatnost da je sarkofag opljačkan još u antičko doba, kao i svi sarkofazi i većina zidanih grobova do sada pronađenih u Vinkovcima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!