Počinje Animafest: više od 300 filmova i rekordan broj gostiju

05.06.2023.

Zadnja izmjena 10:15

Autor: Vijesti iz kulture/Dobro jutro, Hrvatska/Hina/HRT/V.M.

Animafest

Animafest

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Približile su nam se lipanjske vrućine, a s njima i još jedno izdanje Animafesta - našeg jedinog festivala A kategorije čiji se pobjednik izravno uključuje u utrku za Oscara. Od večeras, 5. lipnja, do 10. lipnja Zagreb će uz odabrane filmove i ugledne goste, kao i uvijek, postati svjetsko središte animacije.

Ove je godine poljska animacija u fokusu, ali kao glavna tema ipak se izdavaja ono o čemu se i najviše govori posljednjih mjeseci, a to je - umjetna inteligencija.

Svjetski festival animiranog filma Animafest, koji će se održati na više lokacija u Zagrebu, donosi više od 300 filmova, a ove godine taj će prestižni festival ugostiti i rekordnih 400 inozemnih autora.

Na svečano otvorenje Animafesta 2023 svoj su dolazak, uz festivalske goste koji do toga trenutka pristignu u Zagreb, najavili predstavnici Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija, Hrvatskog audiovizualnog centra, veleposlanstava više država, Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e i drugi gosti.

Uoči večerašnjeg otvorenja, koje počinje u 20,30 sati u zagrebačkome Kinu SC, u studiju emisije Dobro jutro, Hrvatska ugostili smo umjetničkog ravnatelja Animafesta Daniela Šuljića i producenticu festivala Paolu Orlić:

Među mnogobrojnim gostima će biti i velikan svjetske animacije i zvijezda scene suvremene umjetnosti William Kentridge koji će na festivalu primiti nagradu za životno djelo, te se predstaviti nizom različitih programa - od predavanja i performansa do izložbe i filmskog ciklusa.

Kako su tekle pripreme za skorašnje 33. izdanje popularnog festivala istražila je ekipa Vijesti iz kulture:

Umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić podsjetio je da su na prošlom izdanju proslavili 50. rođendan, a kako je od tada umjetna inteligencija postala sveprisutna, ove godine zatvaraju prvih pola stoljeća i otvaraju novu knjigu u kojoj je budućnost neizvjesna.

- Tko zna u kojem će se smjeru stvari razvijati, postoje skepse da će AI zamijeniti umjetnike. Neki festivali odlučili su da neće primati takve radove, ali mi ćemo ih imati par u Velikom natjecanju. O toj će se temi govoriti i na okruglom stolu, najavio je Šuljić na konferenciji za novinare u Galeriji Kranjčar.

Istaknuo je i to da "još ne postoji odgovor na pitanje kako usporediti film iza kojeg su dvije godine predanog timskog rada i nešto što je nastalo u tjedan dana, no birali smo po kvaliteti i svi izabrani filmovi zaslužili su biti u selekciji."

- Uz nekoliko filmova nominiranih za Oscara festival ima 20-ak svjetskih premijera što, rekao je Šuljić, pokazuje status Animafesta među animatorima koji za svoje premijere ne čekaju slavni Annecy koji će se održati samo tjedan dan kasnije.

Za ovogodišnje, 33. izdanje prijavilo se 1800 filmova iz 90-ak zemalja, među njima čak 49 hrvatskih, od kojih je osam odabrano za najjače konkurencije i 19 za Natjecanje hrvatskog filma.

Za nagrade se natječu afirmirani autori poput Wendy Tilby i Amande Forbis, Atsushija Wade, Joa Gonzaleza, Elizabeth Hobbs, Josepha Piercea i Stephena Vuillemina.

Šest filmova je u dugometražnoj konkurenciji, koja će se prikazati na Ljetnoj pozornici Tuškanac, 42 u kratkometražnoj, a publiku očekuje i natjecanje VR projekata, opsežan SF tematski blok, retrospektiva Williama Kentridgea, dobitnika nagrade za životno djelo, poljska animacija, Animafest PRO i 10. Animafest Scanner, radionica Rise & Shine, izložbeni program, Program za djecu i mlade, retrospektiva Aleksandra Marksa, program Iz majstorskih radionica.

Nacionalna škola filma i televizije iz Ujedinjenog Kraljevstva drugu godinu zaredom osvojila je nagradu kao najbolja škola animacije koju će primiti na otvorenju.

Producentica Paola Orlić najavila je bogati izložbeni program iz kojeg se ističe peto izdanje grupne izložbe pedesetak autora "Iza kulisa" u Galeriji SC.

Producentica Matea Milić najavila je da će se Natjecanje studentskog filma, Natjecanje filmova za djecu i mlade, Natjecanje VR animacije, segmenti programa Majstori animacije, posebni filmski programi (retrospektiva NFTS-a i CEE New Talents) te cijeli program Animafest u Vašem kvartu u centrima za kulturu moći vidjeti bez plaćanja ulaznice.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet rekao je da im je Animafest izuzetno važan jer stavlja Zagreb na kuturnu mapu svijeta na najbolji mogući način i jedan je od najcjenjenija četiri festivala animacije u svijetu.

O svojim su projektima govorili autori hrvatskih filmova u Animafestovim natjecanjima Martina Meštrović, Ivana Bošnjak Volda i Thomas Johnson Volda, a na konferenciji je predstavljena i festivalska špica autora Dalibora Barića i glazbenika Tonija Starešinića.

Festival će se održati u Kinu SC, Kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac i na drugim gradskim lokacijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!