Završen spor oko Matoševe rodne kuće

30.10.2022.

19:54

Autor: Ines Milanković/Dnevnik/HRT

Završen spor oko Matoševe rodne kuće

Završen spor oko Matoševe rodne kuće

Foto: Dnevnik / HRT

Od 2004. Matica hrvatska vodi spor protiv Društva A. G. Matoša zbog duga od 240 tisuća kuna. Nakon 18 godina Matica je odlučila završiti spor - odrekla se potraživanja u korist Općine Tovarnik i neponovljivog Matoša, a o tome će se u studenome zaključiti ugovor. Tovarnik bi u skoroj budućnosti mogao dobiti multimedijski kulturni centar - kakvim bi se ponosila cijela Europa. 

Nakon 18 godina završen je spor oko rodne kuće velikog Antuna Gustava Matoša. Matica hrvatska odrekla se potraživanja prema Društvu A. G. Matoša, u korist općine Tovarnik.

- Za 2 mjeseca dolazi njegova 150 obljetnica i želimo ju proslaviti na pravi način i želja nam je zaista da središnjica pomogne Tovarniku, da se u Tovarniku napokon otvori ta spomen kuća. Mi smo samo jedan uvjet imali, da Tovarnik u tom ugovoru naznači da će svi novci biti utrošeni baš za tu spomen kuću, rekao je Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske.

Riječ je o više stotina tisuća kuna.

- Mi u svom proračunu u godinu, godinu i pol, dvije, ne možemo isfinancirati, međutim, uvijek postoje neki izvori financiranja, rekao je Anđelko Dobročinac, načelnik općine Tovarnik.

Računaju na europske fondove, a razmišlja se i o zaduživanju - jer Matoševa kuća projekt je od strateške važnosti za cijeli Srijem. Za novim radnim mjestima i kulturnim sadržajima - žudi ovaj kraj.

- To bi bio jedan, kako je i zamišljeno, kulturno turistički proizvod koji je temeljen na liku i djelu A.G. Matoša gdje bi se čitava lokalna zajednica uključila s nekim poslovima. Mi nemamo knjižnicu ni čitaonicu koju smo imali u 19. stoljeću, nama sad dolazi bibliobus to bi bio velik napredak za kvalitetu života u Općini, dodao je Dobročinac.

Razgovarali smo i s predsjednikom Društva A. G. Matoša. Kuća je u njihovu vlasništvu.

- U ime društva i odbora za izgradnju - pozivamo po tko zna koji put predsjednika Matice Hrvatske Miru Gavrana da posjeti Matoševu kuću, Matoš ga čeka, rekao je Željko Anić, predsjednik Društva Antuna Gustava Matoša, Tovarnik.

Matica hrvatska na čelu s Mirom Gavranom pokazala je dobru volju u rješavanju dugogodišnjeg spora, na potezu su sada općina Tovarnik i Društvo A. G. Matoša.

Rodna kuća velikana hrvatske književnosti godinama propada, a riječ je o golemom kulturno-turističkom potencijalu koji bi iskoristila svaka europska država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!