Zbog rekonstrukcije Prirodoslovnog muzeja seli se velika bijela psina

16.04.2022.

10:38

Autor: HRT/Hina

Bijela psina u zagrebačkom prirodoslovnom muzeju

Bijela psina u zagrebačkom prirodoslovnom muzeju

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Zbog rekonstrukcije Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, u utorak, 19. travnja, počet će preseljenje važnog eksponata Zbirke riba - velike bijele psine, na sigurnu lokaciju u prostorima Zagrebačkog velesajma.

- Muzej se trenutno nalazi u fazi najveće rekonstrukcije u svojoj povijesti, a preseljenje velikih eksponata ogroman je logistički izazov, istaknula je tim povodom ravnateljica Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović.

Muzej je tijekom protekle dvije godine preselio svu građu u novoizgrađenu čuvaonicu u Novom Petruševcu, jedinu specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj te u prostore Zagrebačkog velesajma u Novom Zagrebu. Za preseljenje su ostala dva najveća eksponata - velika bijela psina te golema psina, koje su zbog složenosti postupka do zadnjeg čekale premještaj.

Preseljenje velike psine, Carcharodon carcharias, ulovljene u Jadranskom moru, počinje u utorak, a uskoro se očekuje i preseljenje najvećeg eksponata - goleme psine.

Hrvatski prirodoslovni muzej trenutačno je u fazi obnove vrijedne više od 118 milijuna kuna iz europskih fondova i Grada Zagreba. Radovi su u tijeku od prosinca prošle godine, a očekuje se da će završiti do kraja iduće godine kada će građani i posjetitelji grada Zagreba moći uživati u novom sjaju potpuno obnovljene Palače Amadeo na Gornjem gradu, poručuju iz Muzeja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!