Zlarinjani se na 100. obljetnicu rođenja Vesne Parun prisjećaju velike pjesnikinje

20:16 / 10.04.2022.

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Vesna Parun

Vesna Parun

Foto: Dnevnik / HRT

Na današnji dan prije stotinu godina na otoku je Zlarinu rođena velika hrvatska pjesnikinja Vesna Parun. Iako se s rodnog otoka rano odselila, uvijek mu se, kažu Zlarinjani, vraćala tražeći mir i inspiraciju ranog djetinjstva. I uvjereni su da je upravo njihov škoj odredio njezin pjesnički izraz.


Cijeli život bila je svoja! Danas, pripada svima. A o neprikrivenim vezama Zlarina i pjesničkih metafora Vesne Parun govore: zapisi i stihovi. Prije svega!

- Vesna Parun je prvih sedam godina života provela na Zlarinu. Zlarin je njezina trajna pozornica. Ona kaže: proživljava duboko sve događaje, ljude, običaje na Zlarinu, kaže Boris Gregov, KUD "Koralj" Zlarin.

Uvjereni su stoga svi - njezine snažne i pjesničke slike začete su baš ovdje.

Živjela je najistaknutija žena hrvatskog pjesništva OD i ZA književnost. U ono doba: jedna i jedina.

- Gotovo svi naši književnici su bili ili učitelji ili su imali neku drugu profesiju. Ona se bavila isključivo pisanjem i od toga je živjela. Taj život naravno nije bio lagan, kaže Zvonimir Varošanec.

Ostavila je dubok trag i u kazalištu, dječjoj književnosti i prozi.

Čuva joj rodni kraj ime i sjećanje. Znaju Zlarinjani reći - najveća je ona ambasadorica škoja. A njezinu pisanu riječ ljube i najmlađi. Upijaju k'o spužve crtice iz života Zlarinke po rođenju.

- Ovo je maslina Vesne Parun i posađena je prije 17 godina, kaže Lena.

Među koricama je ostavila: raskošnost pjesničkog izraza, bogatstvo tema i motiva i stvaralačku plodnost.

- I vjerujte mi da su uistinu njen opus i djelo svjetskog ranga. Kako je rekao Tonko Maroević, ona i Tin Ujević označili su 20. stoljeće, kaže Branko Pejnović, dugogodišnji prijatelj i suradnik Vesne Parun.

Zanimalo ju je i slikarstvo. Od ranog djetinjstva. 30-ak radova imaju Zlarinjani u svom fundusu. Njezin je to poklon njima. Kao i osobni predmeti.

- Ono što je karakteristično za nju kao likovnu stvarateljicu, mada je radila amaterski i to je uvijek rado isticala, je to da su te njene slike toliko pune ritma. Toliko su pune pokreta, kaže Zdenka Bilušić, likovna pedagoginja.

Gazit će putnici namjernici vrlo skoro Vesninim stopama. Ruta poučne staze na otoku - već se slaže. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!