Amalija živi među zvijezdama

08.12.2021.

17:36

Autor: Goran Damjanić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Amalija Rafaj Škriljevečki

Amalija Rafaj Škriljevečki

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Tri stotine najboljih na svijetu okupila je ovogodišnja Međunarodna srednjoškolska olimpijada iz astronomije i astrofizike. Među svjetskom elitom mladih astronoma bila je i učenica Prve varaždinske gimnazije Amalija Rafaj Škriljevečki. Ne samo da je uspjela doći na tako veliko natjecanje, već je u Varaždin donijela brončanu medalju.

 Međunarodna srednjoškolska olimpijada iz astronomije i astrofizike

Međunarodna srednjoškolska olimpijada iz astronomije i astrofizike

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Pametna, vrijedna, samozatajna i skromna, a s tek navršenih 18 zamalo i na krovu Olimpa. Amalija Rafaj Škriljevečki u astronomiju se zaljubila Gimnaziji. Nekoliko godina i tisuće riješenih zadataka kasnije sa srednjoškolske olimpijade vratila se s medaljom. No, za nju je trebalo itekako zasukati rukave.

- Imali smo jako puno zadataka koje smo trebali riješiti. Društvo je bilo odlično i drago mi je da sam ih uspjela upoznati jer dijelimo slične interese. Kada sam doznala da sam osvojila broncu bila sam jako sretna jer nisam to očekivala, rekla je Amalija Rafaj Škriljevečki, maturantica Prve gimnazije Varaždin.

U pozitivnom smislu, Amalija živi među zvijezdama.

- Jednostavno kada pogledam gore prema nebu vidim toliko zvijezda, zapravo i ono što vidimo i ne vidimo, ne mogu se ne zapitati zašto se to događa i što zapravo stoji iza svega toga, govori.

Polaznica je Centra izvrsnosti iz fizike, a njezini su mentori Denis Barčot i Tomislav Horvat.

- Moja uloga je bila samo da prepoznam taj talent i da dam početni impuls i pomoć u pripremi za natjecanje, a dalje je to išlo samo od sebe, govori Denis Barčot, prof.,mentor.

Za golem uspjeh Varaždinska županija nagradila ju je s 2 000 kuna, a župan dogodine obećao studentsku stipendiju. Budući da želi studirati fiziku i astrofiziku u susjednoj Sloveniji, dobro će joj doći.

- U zadnjih nekoliko godina nema te ekipe, tima, iz Hrvatske kada govorimo o učeničkim takmičenjima, a da nema barem jednog člana iz Varaždinske županije, naglašava Anđelko Stričak, varaždinski župan.

Trnovit je put do zvijezda. Najbolje to zna ova buduća znanstvenica. No za sve ima recept kada poručuje: istražujte, čitajte i nikada nemojte ugasiti iskru znatiželje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!